Blog 
Ja estic en Falles!
RSS - Blog de Carles Andreu Fernández

El autor

Blog Ja estic en Falles! - Carles Andreu Fernández

Carles Andreu Fernández

Informador festiu i internauta per vocació, vaig fundar una de les primeres webs de comissiones falleres en 1998, i des de 2000 divulgue i informe sobre les Falles amb el meu invent Distrito Fallas (www.distritofallas.com). A més co·llabore en ràdio i premsa de temàtica festiva. Pots seguir-me en Tw...

Sobre este blog de Valencia

Les notícies sobre Falles ja te les he donades en DistritoFallas.com. Ara et contaré què en pense.


Archivo

 • 12
  Junio
  2013

  Comenta

  Comparte

  Twitea

  ¿Aniria bé un Consell Consultiu Faller?

  Les Falles estan en un període de crisi tant econòmic com institucional. A la falta de diners provocada per la situació econòmica s'ha unit el fet que cada vegada més veus reclamen canvis en la gestió de la festa a València, i per altra actualitzar la normativa (el Reglament Faller) a la realitat actual.

  La veritat és que la societat fallera ha canviat molt des dels inicis de la festa. D'un festeig improvisat d'un grup de veïns va passar-se a la creació de les comissions falleres, més estables en el temps, i hui en dia cada vegada tenen més participació els 'para-fallers', és a dir, persones que no són falleres però que són apassionats de la festa i que s'involucren d'una manera o altra en la mateixa. Naturalment, en augmentar l'impacte econòmic també han pujat en importància i notorietat els professionals que viuen de les Falles com els pirotècnics, els indumentaristes i els artistes fallers.

  Vista la situació, i en un context en que es qüestiona si separar Junta Central Fallera de l'Ajuntament per despolititzar el càrrec del seu president, ¿no aniria bé crear un organisme assessor on participaren tots els estaments de les Falles? Es tractaria d'un consell que, encara que no tinguera poder polític, poguera emetre informes que tinguera en compte Junta Central Fallera i l'Assemblea de Presidents. En alguns temes fins i tot podria ser obligatòria la seua opinió abans de prendre decisions.

  En este òrgan, que podria anomenar-se Consell Consultiu Faller (CCF), estarien representats tots els estaments que participen en la festa en proporció a la seua importància en la mateixa. Lògicament, els fallers hauran de tenir un pes important, ja que són els principals organitzadors. Per posar un exemple orientatiu, els fallers podrien ser el 51% dels membres, els professionals (artistes fallers, pirotècnics, etc.) un 15%, l'Ajuntament de València un altre 15%, els investigadors fallers (que també haurien de tenir veu) un 12% i el 7% restant, una representació dels 'para-fallers' esmentats. Naturalment, les proporcions i el nombre total de consellers haurien de consensuar-se de manera que cada grup estiga representat en el CCF de la manera més adequada.

  Esta seria una manera en que les Falles es tornaren una festa més democràtica encara, i més moderna funcionalment. La festa s'ha fet molt complicada en tots els aspectes, i per tant les institucions que la governen han d'adaptar-se. Seria afegir un organisme més a un món ple de sectors, agrupacions, federacions, interagrupacions, etc., però la diferència és que este tindria representació de tots els agents que participen en les Falles.

   

   

  Denunciar
  Compartir en Twitter
  Compartir en Facebook