La Conselleria d´Educació ha convocat per al dijous 26 de novembre de 2015 les pròximes eleccions al Consell Escolar. En aquesta ocasió, les eleccions afecten la majoria dels centres educatius de Castelló a diferència de l´any passat quan es van celebrar comicis adreçats només a centres que constituïen per primera vegada el seu consell escolar, tenien places vacants o en els que procedia efectuar una renovació parcial dels seus membres.

Les AMPA votaran a finals del mes que ve els candidats i candidates per representar les famílies en aquest òrgan de govern dels centres escolars. No obstant això, el procés d´organització dels comicis i preparació de les campanyes ja està en marxa per poder complir el calendari fixat. El primer pas per poder organitzar les eleccions és l´elaboració dels censos electorals, per part de les directores i directors del centre, així com l´organització del sorteig de components, titulars i suplents de la junta electoral, que seran els encarregats d´aprovar els censos. En aquest sentit, cal destacar que aquesta mateixa setmana, concretament, el divendres 16 d´octubre, finalitza el termini per constituir les juntes electorals, que passaran a fixar el termini d´admissió de candidatures dels diferents sectors, professorat, mares i pares, i alumnat que es presenten.

La junta electoral té la responsabilitat de recollir les dades de totes les candidates i candidats i publicar el llistat provisional abans del 16 de novembre. Els candidats i candidates tindran a partir d´aquesta data un dia per formalitzar possibles reclamacions a la llista provisional i la junta electoral comptarà amb un dia més de temps per poder resoldre-les. Finalment, el 26 de novembre es procedirà a celebrar la jornada electoral.

Organització de la jornada electoral

La mesa electoral estarà formada per tres representants del consell escolar anterior, un dels integrants de la mesa actuarà de president o presidenta a, i un altre, com a secretari o secretària. La funció dels membres de la mesa serà presidir la votació, conservar l´ordre, vetlar per la legalitat del sufragi i realitzar l´escrutini i formalitzar l´acta corresponent. En els casos, en els quals es produïsca empat en les votacions, l´elecció es resoldrà per sorteig. En les paperetes de vot s´inclouran en primer lloc les candidatures de l´AMPA en l´ordre proposat per l´associació i, en segon lloc, la resta de pares i mares ordenats alfabèticament. El màxim de vots dependrà dels candidats o candidates electes segons el nombre d´unitats del centre. Cal assabentar-se bé, perquè les paperetes amb més vots del màxim corresponent són declarades nul·les.

Votació

Cal recordar que tenen dret a vot tant les mares com els pares, el vot és individual, independentment dels fills i filles que cursen els seus estudis en el centre, secret i no delegable. Així mateix, amb l´objectiu d´aconseguir la participació més gran possible, tant les direccions territorials d´Educació com les juntes electorals dels centres informaran i facilitaran el vot per correu o mitjà semblant. És a dir, a través de missatgeria, un familiar o mandatari amb l´entrega d´un doble sobre tancat que garantisca el secret de vot i la identificació de l´elector. Les AMPA interessades a obtenir més informació sobre les eleccions als consells escolars de centre poden obtenir-la a través de la pàgina web de la conselleria d´educació www.cece.gva.es.

Una vegada celebrades les eleccions al consell escolar, es procedirà a la proclamació dels candidats i candidates electes que s´ha de fer oficial abans del 4 de desembre. Tot seguit, en un termini de 24 hores s´haurà de remetre a la Direcció Territorial d´educació l´acta de proclamació dels candidats i candidates i, finalment, el nou consell escolar es podrà constituir fins al 14 de desembre.