La companyia basca Kukai Dantza, de trajectoria amplament reconeguda, va presentar al Teatre Principal, dins la Mostra del Reclam 2017, la peça per la qual ha rebut enguany el MAX al Millor Espectacle de Dansa 2017. L'obra Oskara, un espectacle de creació contemporània a partir de la dansa tradicional basca , va deixar sense paraules l'auditori del Principal.

Sense un fil narratiu lineal, els cinc ballarins , amb els seus moviments de gran qualitat i neteja, perfectament mesurats i compassats, ens proposaren un viatge sensorial per la imaginació i el subconscient.

La veu del cantant, presència imprescindible i integrat totalment a l'espectacle, ens transportà suaument a aquest món oníric amb diverses peces en euskera que intuïm tenen caràcter popular .

Un món de l'inconscient ple d'elements de la iconografia i la mitologia basca com el zanpantzar, encara presents en la tradició dels carnavals rurals. Formes folklòriques i ancestrals en un context d'avantguarda seguint una seqüència fragmentada que evoquen la llarga història del naixement i l'evolució d'una cultura que pot morir tot contemplant-la dins el cub blanc i assèptic on transcorre la composició.

En esta escena austera i freda que s'omple de vida amb les evolucions dels ballarins, el vestuari es converteix en part d'ella i està present poderosament durant tota l'obra. En anar desprenent-se dels intèrprets les peces de roba, potser veiem representada la pèrdua i mort progressiva de les tradicions.

De tota manera Oskara no és un espectacle de fàcil lectura sinó un recorregut plàstic, emocional, ambigu de símbols que admet un marge ample per a diferents interpretacions, però que deixa bocabadat l'espectador que abandona el teatre rendit davant la perfecció de moviments , l'impacte visual i sonor , potser desconcertat, però satisfet davant la gran capacitat creativa de conjugar tradició i avantguarda.