07 de mayo de 2018
07.05.2018

Més llibres i menys "apps"

07.05.2018 | 09:53

Per què la gent no llig? Els índexs de lectura són escassos i la indústria editorial es troba en un moment delicat. Sembla que l´oci i l´entreteniment vinculat a l´era digital està deixant de banda el paper, les lletres i les paraules. En conjunt, la població valenciana se situa per sota de la mitjana estatal en l´índex de lectura i, pel que indiquen les tendències, difícilment remuntarà en poc de temps. Pel que fa a la literatura en valencià, les xifres són molt preocupants. Amb dificultats arriba a tres de cada deu persones.

Les editorials valencianes treballen en el conjunt del domini lingüístic, no únicament al nostre territori, i sort d´això, perquè del contrari serien profundament insostenibles. Segons les dades de l´estudi de La Fundació pel Llibre i la Lectura, només un 2,8% de la població (de la població lectora, clar) llig habitualment en valencià front al 92,8% que ho fa en castellà i el 2,4% en altres llengües. Per territoris, Castelló és la província on més es llig en valencià, seguida de València i Alacant.

Posem-li fil a l´agulla: com podem pal·liar el greuge? Investigant sobre mètodes de foment de la lectura en la població jove, vaig consultar els treballs de recerca de la fundació Leer d´Argentina. Principalment, bona part dels estudis conclouen que forçar els joves a llegir obres en l´etapa de secundària obligatòria pot ser contraproduent. És a dir, entenen la lectura com un deure, un treball de classe, quelcom avorrit i allunyat del seu interés personal. Per tant, iniciar-se en la lectura en l'etapa de l'institut no és una bona manera d´escabussar-se en el món de les lletres.

Els hàbits de lectors cal fomentar-los des de ben joves, en l´etapa infantil. En aquesta edat és quan els xiquets mostren més interés per conéixer nous mons, noves realitats i històries fascinants. És important treballar la lectura amb els fills ben aviat, perquè veuran del llibre un joc del qual voldran ser-ne partícips una, dos i tres vegades.

En els últims anys hem pogut comprovar –quan ens desplacem amb tren, seiem a una terrassa o passegem pel parc– com molts pares i mares entretenen els seus fills amb els telèfons mòbils. En cap cas vull criticar a ningú i cadascú és responsable d´educar a la seua família com vulga, només faltaria. Ara bé, pense que és important donar un bagatge cultural als infants a través dels llibres, així com promoure´ls l´hàbit de veure el telenotícies perquè seguisquen l´actualitat. I això no ho dic només pels joves, també pels majors. Perquè la lectura no té edat i, com més llegim i més anys anem acumulant, més ens agrada fer-la i gaudir-la.

Deia Montserrat Roig, entre tantes magnífiques cites que se li atribueixen, que «la cultura és l´opció política més revolucionària a llarg termini». I si heu arribat fins ací, en llegir l´article, no us importarà que us faça algunes recomanacions literàries a títol personal. Però com això no em correspon a mi, sinó als llibreters, deixeu el diari i aneu cap a la llibreria a revisar el catàleg que de ben segur vos sorprendrà. Al cap i la fi, la màgia de la lectura també és remenar entre prestatges, amb la difícil tasca d´escollir quina serà la pròxima en caure.
Quan torne a rellegir les dades de les enquestes em pare i pense: aquesta gent no sap el que es perd.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

EL HUMOR GRÁFICO DE XIPELL


Playas en la Comunitat Valenciana

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre las playas de Alicante, Castelló y Valencia y el mapa con todas las playas. ¡Vota tu playa favorita, envía fotos de las playas y decide dónde pasar tus días de sol!