D

Josep Maria Pou és un dels actors i directors amb més prestigi i veure'l per fi als escenaris de Castelló una gran satisfacció pels amants del teatre amb majúscules. I encara és més satisfactori si ho fa amb un gran muntatge que transforma el clàssic de la narrativa, "Moby Dick", en espectacle escènic i transporta un gran personatge de la literatura com és el capità Ahab i el fa reviure en el cos gran i la veu poderosa de l'actor.

Pou representa en l'adaptació al castellà, que signen Juan Cavestany en el text i Andrés Lima a la direcció, un Ahab que va més enllà del capità, assumint part de la veu narradora de la novel·la. Un Ahab tan gegantesc com el monstre, la balena cruel que li arrebatà la cama, turmentat, enfollit per l'obsessió que el domina i la fúria que el durà a l'autodestrucció.

Aquest singular capità ens portarà a tots a navegar en el Pequod, acompanyat per la tripulació qui controla durament, uns quants personatges, Starbuck, Ismael i altres , que interpreta Jacob Torres o Pip a qui dona vida Oscar Kapoya. Un viatge desesperat amb l'únic objectiu revelat d'acabar amb l'esmunyedissa criatura, un símbol de la por, del mal, de la mort...

Un muntatge atmosfèric, amb una escenografia ( disseny de llums, d'espai sonor i música, projeccions de video mapping sobre fons i elements) que simula la proa del vaixell balener i que és absolutament fascinant. Un espectacle on Andrés Lima aconsegueix equilibrar el cabdal enorme de paraules que l'autor-adaptador posa en veu del personatge principal i que alterna amb l'acció i el moviment.

Al final de la tràgedia, l'únic supervivent , el mariner que comprenia Ahab, crida les paraules de l'inici del llibre "Digueu-me Ismael" i amb això es tanca el cercle que traspassa gèneres, que convida l'espectador a tornar a la novel·la clàssica i , per què no, a sentir-se privilegiat d'haver vist un futur clàssic del teatre.