El dilluns presentàrem en roda de premsa el Trovam Pro Weekend, la Fira Valenciana de la Música 2018 i segur que vostés ja estan assabentats dels principals noms que vam anunciar. Grans bandes i artistes del panorama valencià i estatal conformen una part del cartell d'aquesta edició. I només els hem presentat una part del cartell, ens queden encara grans sorpreses per anunciar. Segur que, en veure la llarga llista de formacions, més d'una i més d'un, ja han creat l'esdeveniment al seu calendari perquè no se'ls oblide la data. I és que la programació de concerts que durant cinc dies tindrem a la nostra ciutat pot ser, per qualitat i quantitat, la més important de tot l'any.

Però avui, si vostés m'ho permeten, voldria centrar-me en una altra vessant d'aquesta fira. Avui els parlaré de la part professional; una part que és, a parer meu, la que marca la diferència entre el Trovam Pro Weekend i la resta de festivals que es fan al nostre voltant.

El Trovam és molt més que un festival, no són només concerts. Aquesta fira està concebuda com un punt de trobada entre els i les professionals que conformen el teixit musical del País Valencià. És la gran Fira Valenciana de la Música i en ella es generen els espais necessaris per a analitzar, debatre i dissenyar estratègies de futur perquè la indústria musical continue sent un motor de canvi econòmic. És un punt d'encontre entre administracions i programadors, promotors i artistes, empreses de so, il·luminació, muntatge d'escenaris, transports i una llarga llista més dels professionals necessaris per a la realització d'un concert o festival, independentment del seu volum, puga dur-se a terme amb el mínim de qualitat exigible posen en comú inquietuds, projectes i anhels.

Igual que en anteriors ocasions comptàrem amb la participació dels principals agents públics. La Generalitat Valenciana estarà present mitjançant l'Institut Valencià de Cultura (IVC) l'Agència Valenciana de Turisme i la Conselleria de Cultura, l'Ajuntament de Castelló, Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Diputació de Castelló no faltaran a la cita. Però també seran presents els agents privats, indispensables per a mantenir viva aquesta indústria. Així, enguany, també estaran presents l'Associació de Promotors Musicals de la Comunitat Valenciana (MusicaProCV) la Mesa per la Cultura Valenciana (MECUV), mànagers, promotors i promotores, empreses programadores, periodistes, empreses tècniques, artistes...

En l'última edició del Trovam van tindre lloc interessantíssims debats que posaren, negre sobre blanc, la importància d'aquest sector, que ha de ser un dels motors de l'economia valencià en els pròxims anys. Es donaren moltes xifres, xifres objectives. El Secretari autonòmic d'Ocupació i director general del SERVEF, el nostre amic Enric Nomdedéu, destacà que ja són més de 60.000 les persones que treballen al sector musical. Només l'any 2015 es crearen 709 empreses i 6700 nous llocs de treball, com diria el mateix Enric, poca broma. S'està generant un nou model productiu amb nous llocs de treball, treball de qualitat, cosa molt difícil d'aconseguir avui en dia. I el sector demandarà més treballadores i treballadors i amb més i millor formació cada dia. És per això que hem de considerar els diners destinats a Cultura com una inversió o mai com una despesa.

També parlàrem de Ciutats Musicals, un model de ciutat cap al qual Castelló ja està caminant cada dia amb més decisió. Les Sales de Concerts, part fonamental d'aquesta indústria, també van estar presents al debat. Com no podia ser d'altra manera, també vam parlar de les coses que cal millorar. Dins dels problemes i mancances del sector, un dels més importants és la poca presència de les dones. La gent de Fem Xarxa, col·lectiu feminista, van denunciar l'absència quasi total de dones, no només damunt dels escenaris, cosa visible i evident, sinó també en tota la resta d'àrees.

Enguany aprofundirem en aquests temes, valorarem els canvis produïts en el darrer any, obrirem nous debats, gaudirem de molts concerts i, per damunt de tot, continuarem treballant, de la mà dels professionals del sector, per a aconseguir que la indústria musical valenciana continue sent capdavantera a escala mundial i fer de la nostra ciutat una referència en la gestió musical i cultural.