A Castelló, una de les riuades més tràgiques de la seua història va tenir lloc la nit del 28 al 29 de setembre de 1949 on van morir 12 persones en la ciutat i tres de diferents poblacions, de les quals cinc eren xiquets. Al voltant de les set hores del dia 28 després d´unes xicotetes pluges, el cel es va encapotar seriosament i va començar a ploure a bots i barrals. Hi havia moments que el volum d´aigua era de gran intensitat i encara que a les vuit va haver una treva, aquesta va ser de molt poca estona donat que prompte va tornar a ploure en tromba i en quantitats desmesurades mai vistes per la seua intensitat.

Entre les set i vuit de la vesprada, el Riu Sec es va començar a desbordar; la carretera d´Alcora, el Cremor, carretera de Morella i sobretot en l´eixida del pont de ferro per la carretera de Barcelona, la zona coneguda com "Els Mestrets" van ser les zones més afectades donat que moltes d´elles estaven baix el nivell del riu. Malgrat que els veïns d´aquest sector van abandonar les seus cases i malgrat la col·laboració de les forces armades, bombers i ciutadans, no es va poder evitar la pèrdua de vides humanes. Els evacuats eren traslladats a diferents llocs per a ser atesos, com: l´Hospital, la Creu Roja, al Cinema Goya i els magatzems de "La Unión Terrirorial de Cooperativas". Foren més de dues-centes persones les que es van quedar sense casa i les pèrdues materials de la ciutat i província segons un informe elaborat per l´Ajuntament: estris i aixovars; vivendes i obres urbanes; edificis públics; mercaderies i queviures; bestiar i collites etc... pujava un total de 45.304.105´- Pessetes.

L´edifici més afectat va ser " l´Estadium Castalia" propietat de la Prefectura Provincial del Moviment amb 982.300 pessetes de desperfectes. També el cementeri, per la seua proximitat amb el riu, va ser un dels edificis municipals amb més desperfectes la quantitat dels quals van ser pressupostats i aprovats per la municipalitat amb 187.352 pessetes encara que posteriorment amb la valoració total els van estimar amb 142.700 pessetes. L´enterrament de les víctimes va estar acompanyat per gran nombre de persones que des de les balconades o des de les voreres dels carrers esperaven el seguici per mostrar el seu condol.

Anys després, curiosament, l´Ajuntament en sessió del 16 de juliol de 1962 recordava la riuada que la ciutat de Castelló va sofrir la nit del 28 al 29 de setembre de 1949 amb motiu de l´aprovació del projecte d´ampliació de les voreres del pont del riu en l´Avinguda Benicàssim.

També mencionen que en eixos moments la Direcció General d´Obres Hidràuliques està duent a terme les obres de defensa de Castelló contra les avingudes del Riu Sec. Poc imaginarien que el 14 d´octubre, es a dir, tres mesos després una nova riuada provocaria de nou el pànic entre els ciutadans de Castelló afectant sobretot, com sempre, el ravals dels "Mestrets" i "La Guinea" així com el carrer Sant Roc i adjacents.

L´Ajuntament, en sessió del dia 20 comenten els problemes de la inundació i la problemàtica amb els veïns damnificats que s´han quedat sense llar i estan allotjats en diferents centres de la ciutat. Sobretot hi ha que buscar una solució definitiva pel futur del modest raval "Dels Mestrets" que sempre que el riu es desborda és aquesta zona la més afectada com en aquest cas que la inundació havia provocat l´enderrocament de diverses vivendes.

Aquest tema, el de les famílies sense llar, era el problema més greu a resoldre en eixos moments i darrere d´un gran debat amb opinions diferents, finalment s´acorda enderrocar aquelles vivendes que estiguen en perill de ruïna; la construcció de 50 vivendes de caràcter provisional en terrenys municipal; habilitar els locals del Gimnàs on van estar instal·lades de manera provisional les escoles del grup escolar "Cervantes"; determinar les vivendes de Castelló desocupades i que puguen ser ocupades per aquestes famílies durant el temps necessari; designar una Comissió que investigués la construcció de les vivendes i l´allotjament de les víctimes que havien perdut el seu llar i, finalment, procedir immediatament a l´enderrocament d´una casa situada en el carrer "Caballeros" propietat de l´Ajuntament que havia quedat en estat de ruïna imminent amb motiu d´aquest temporal.

Evidentment, les autoritats locals van aconseguir la declaració de zona catastròfica.