En 1636, el veí Roc Pastor va posar la llavor a la plaça del poble per plantar alló que, concretament 382 anys després, s'ha convertit en un dels majors símbols de la localitat palantina de Navajas: la seva om centenari. Avui, Pastor no podria ni imaginar com este exemplar d'Ulmus nigra -la plantació va respondre a la necessitat d'afirmar i reforçar llaços entre els nous repobladors cristians després de l'expulsió dels moriscos- segueix impassible i altiu presenciant la vida de generacions passades i futures de Navajas, protagonista de la plaça a la qual dóna nom, i formant part fonamental de la història viva, monumental i patrimonial del municipi.

I és que l'om centenari de Navajas és un dels majors orgulls dels seus veïns i, juntament amb el Salto de la Novia, forma part del seu ric patrimoni natural i mediambiental. Esta setmana, l'om s'ha convertit a més en notícia en ser elegit com un dels deu exemplars nacionals que es postulen a millor arbre espanyol de 2019 en el concurs convocat per Boscos sense Fronteres, en col·laboració amb el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació. Tota una «empenta» de popularitat per l'om centenari més longeu de la Comunitat que resisteix estoicament a la grafiosi i està protegit i catalogat dins el Catàleg d'arbres monumentals de la Comunitat Valenciana. És per això, que l'exemplar és tractat de manera anual per experts botànics que li fan una revisió exhaustiva per comprovar el seu estat, podar i preparar i dictaminar el manteniment que li proporcionaran al llarg de l'any.

Present a la seva bandera i el seu escut, tron ??de les reines de les festes a la presentació, escenari del pessebre vivent que la localitat col·loca per Nadal o inspiració d'escriptors i cantoautores, de músics que li han dedicat fins i tot un himne, aquest emblema de Navajas ha tingut a més l'honor d'aparèixer en 2002 en dos mata-segells i, coincidint amb el seu 375 aniversari, l'any 2011, l'ONCE va triar la seva imatge per a una sèrie de cupons dedicats a arbres monumentals. Este mateix any, dins de les activitats programades per la seva onomàstica, es va estrenar un altre himne dedicat a Roque Pastor i compost per Manolo Aucejo.

Característiques de l´om

Plantat el 1636 i catalogat com a arbre monumental, es troba en una tarima circular sobre elevada del nivell del carrer. Un basament que va ser remodelat en 1938 en veure créixer la seva grandària. Una de les parts compta amb una font i també el conegut escultor navaller Manolo Rodríguez, va realitzar un relleu en bronze on representa jocs infantils a la plaça. Presenta una alçada 13,87 metres i un perímetre de tronc de 6,30 metres. Ocupa una superfície d'uns 227 m2. Presenta un tronc curt que es divideix a una alçada de 3,50 metres en dos cimals que formen una copa oval-arrodonida, tendent a la forma esfèrica. El tronc es troba buit com a conseqüència dels diferents agents xilòfags (fongs, insectes, etc.). L'arbre es presenta en un estat de desenvolupament 9 en una escala que va de l'1 (germinació de la llavor) al 10 (mort de l'arbre).