El passat dimecres va esser un dia històric per la recuperació del Dret Civil Valencià perquè a les Corts Valencianes es va aprovar una Proposició de Llei per a modificar la disposició addicional segona de la Constitució amb la intenció de recuperar la competència de legislar el Dret civil propi. La iniciativa legislativa va ser aprovada per 90 diputats de 99, el que vol dir que tant el partits del pacte del Botánic, Psoe i Compromís, com quasi tota la oposició PP i Podem, varen estar l´altura de les circumstàncies.

Por pocs vots no va haver-hi unanimitat, varen ser el vots de grup de Ciudadanos els que no varen permetre que el dia es convertirà en una fita històrica per als valencians. Com ja era d´esperar els diputats de Ciudadanos (C´s) no varen recolzar la iniciativa, de manera que una vegada més han demostrat que per a ells la nostra Comunitat es de segona categoria quan es tracta del Dret Civil ja que es una qüestió que els posa especialment nerviosos i no acabem d´entendre perquè. La qüestió està clara en un partit com Vox que té com un dels seus objectius acabar amb l´estat de les autonomies.

Però C´s no sols es presenta com un partit autonomista, sinó que dins dels seus principis està el de la "Unión e igualdad de todos los Españoles" (així consta en la seua pàgina web). Malauradament, la realitat es que aquest partit, amb el Dret Foral aplica el manament del conte d´Orwell "La rebel·lio dels animals" (Animal Farm) que diu que " Tots els animals són iguals, però alguns animals són més iguals que d'altres". De manera que per als de Rivera, els catalans, navarresos, aragonesos, bascs i balears són de millor condició que els valencians i en conseqüència allí no posen cap objecció per a que continuen tenint el seu propi Dret civil. Realment eixe es un tema tabú i no diuen ni pruna al respecte. Però des de alguns llocs (com la Associació de Juristes Valencians) s´els està posant en evidència i els hem de dir que el Dret civil foral o és bo per a tots o no és bo per a ningú ("o tots moros o tots cristians").

No obstant, a pesar del lleig que ens varen ver al conjunt dels valencians el passat dimecres, encara estan a temps de recuperar la coherència i actual de manera igualitària en totes les Autonomies i recolzar la Proposició de Llei al Congrés dels Diputats. També estan a temps de reconsiderar la seua postura en la ciutat de Castelló respecte a la seua oposició -per dues vegades- a la "declaració institucional" de l´Ajuntament recolzant el Dret Civil Valencià.

Com ja he explicat unes quantes voltes en este mateix Foro, el gran invent del rei Jaume I per a que el Regne de Valencia no fora ni una prolongació de Catalunya ni d´Aragó va ser dotar-lo de unes lleis pròpies: Els Furs. En eixes lleis està l´origen de l´Autogovern Valencià, que com ahir recordava en un article el meu amic Vicent García Nebot aquest any ja fa 600 anys que tenim Generalitat Valenciana. Els Furs quan varen ser aprovats varen constituir l´obra civil més important en tots els Regnes d´Espanya.

Un dels experts més grans en Els Furs, el professor García Edo (amic i company de Departament ), diu que si posarem en un dels plats d´una bàscula tots els articles dels Furs i en l´altre tots els articles de la resta de Drets civil que estaven vigents en Espanya el dia que es varen aprovar els Furs, la balança s´inclinaria en favor dels Furs. Únicament, si afegirem el Dret civil de Portugal s´equilibraria el pes. Aquella impressionant obra legislativa va permetre que durant quasi 500 anys els valencians puguerem fer testament, contractes o regular les condicions econòmiques dels nostres matrimonis de manera particular.

En 1707 el rei borbò Felip V, al que varen fer molt bé els de Xàtiva de penjar el seu quadre cap a vall, va decidir que s´havia acabat això de que els valencians tingueren Dret Propi, i a través dels Decrets de Nova Planta ens va imposar el Dret Civil de Castella «por derecho de conquista». En l´època de Franco, en un congrés de Dret a Saragossa, es va decidir que tota una sèrie de Regiones (que deien a l´època) podien tindre Dret Civil propi a través d´uns Codis coneguts com a Compilaciones de Derecho Civil. A eixe congrés como no varen cridar a la Región Valenciana puix no varem tindre Compilació. En aplegar a la democràcia en els últims Estatuts d´Autonomia sí que hem recuperat la competència legislativa en matèria de Dret Civil que va ser ratificada per les Corts Españoles.

Però quan hem fet lleis civils servint-nos d´eixa competència des del Tribunal Constitucional les han anul·lat totes (excepte la Llei de Contractes Agraris Valencians). L´argument del TC -encara que utilitzant altres paraules però realment fent-nos un tall de mànegues jurídic- va ser que "como ustedes los valencianos no tenían la correspondiente Compilación franquista ahora en democracia no pueden tener un Derecho civil propio, y además nos importa una higa que su Derecho Civil durante 500 años fuera el mejor y mas completo de todos los de España". Com podran comprendre, benvolguts lector, La Proposició de Llei de esta setmana no te altra objectiu que demanar una reparació històrica a la nostra comunitat.