Amb aquest eslògan -#RodaliaCastelló-, imitant la imatge del logotip Aeroport de Castelló i canviant, l'avió pel tren, la gent de Compromís i Podem vam encetar en les festes de la Magdalena de l'any 2016 una campanya amb l'objectiu de cridar l'atenció i reclamar un tren de rodalia digne. Els horaris, les freqüències, el temps del trajecte, el preu, la recuperació de la bonificació d'anada i tornada eren les reivindicacions que plantejàvem, però no era l'única.

Calia i cal un rodalia cap al Nord. Un tren que mai arriba, però que és bàsic per cohesionar el nostre territori. Estem parlant que els nostres estudiants, els treballadors i les treballadores, les famílies i els nostres veïns i veïnes tinguen l'oportunitat de moure's amb tren. De moure's amb un transport públic en condicions, segur, ràpid i còmode.

Ens ha de quedar clar que quan parlem d'un tren de rodalia digne, estem parlant justament d'això, de fer la vida més fàcil a la gent, de garantir el dret a la mobilitat al qui no pot tenir un vehicle privat, de facilitar un transport col·lectiu i sostenible, de millorar la vida de la gent, en definitiva. I clar, parlar de mobilitat sense tenir en compte al veïnat de Benicàssim, Orpesa, Torreblanca, Alcalà, Peníscola, Benicarló i Vinaròs no té massa sentit, doncs entre tots són la cinquena part de les nostres comarques.

Recorde als companys i companyes de les comarques del nord de la província quan es manifestaven en la universitat, després que el PP decidira eliminar trens de rodalia. Perjudicant molt les seues possibilitats d'estudiar una carrera. I és que un bon accés al transport públic, és una peça clau d'una societat que fomenta la igualtat d'oportunitats per la seua gent, amb independència de la seua procedència o recursos econòmics.

Per això la notícia de la setmana és sense dubte l'increment de les freqüències dels trens regionals al nord de la nostra província. Aquests nous horaris són un primer pas d'un camí que hem de recórrer per, en primera instància, recuperar el servei que teníem, i en una segona instància, millorar fins a tenir allò que ens pertoca, si realment volem cohesionar el territori.

La reivindicació que defensa Compromís, és un tren de rodalia digne, tant cap a València, com cap a Vinaròs. Un rodalia que per Compromís està clar que ha de ser gestionat des de la Generalitat Valenciana, perquè és justament aquesta administració més propera la que millor coneix les necessitats dels castellonencs i les castellonenques.

El rodalia està millor pensat per trajectes com el de Castelló a Vinaròs de sols 80 quilòmetres. I no sols això. El preu del bitllet, que no és baladí. El cost del bitllet en un tren regional és superior al d'un rodalia i per tant dificulta el seu ús per motius econòmics, així com la compra d'abonaments mensuals, com els que té el rodalia. A més, la nostra voluntat és recuperar les tarifes d'anada i tornada, facilitant així la mobilitat de la gent que gasta el ferrocarril, per necessitat. Una bonificació retallada pel Partit Popular i que cal recuperar.

Ja veuen, ens queda feina per fer. Feina per tenir un rodalia digne. Que facilite la vida dels nostres veïns i veïnes. Un rodalia, eficaç i assequible. Que convertisca aquest transport en l'element que millor cohesione la vida dels nostres pobles i ciutats, a l'hora d'anar al metge, a estudiar o a l'oficina. Feina hi ha molta, però ara la gent de Compromís espentarem perquè siga una realitat. Som el motor d'aquesta locomotora i per ara hem fet que deixe d'anar cap enrere i de nou, tornem a avançar per tenir uns millors serveis de tren. Hem encetat un camí i no ens pensem aturar.