un total de 2.008.778,41 euros. Són els fons que l'Ajuntament d'Almassora destina serveis, programes i polítiques socials en el pressupost de 2019. Eixos quatre milions es traduiran en oportunitats per a moltes persones que es troben en risc d'exclusió, en una ajuda molt necessària per a d'altres a les quals castiga l'atur i en serveis per a les nostres persones majors, dependents o amb les capacitats limitades.

Les polítiques socials són les que fan que a Almassora disposem d'una unitat de respir per a persones malaltes d'Alzheimer, d'una residència per a persones majors i dependents, de programes d'inserció per a dones o d'ajuda a menors i d'iniciatives per previndre adiccions tan perilloses com la del joc entre el joves. A qualsevol ens pot tocar de prop una d'aquestes situacions i podem necessitar en algun moment d'aquests programes socials, eixos que per a aquest equip de govern es mereixen més de dos milions d'euros del pressupost d'Almassora.

Si alguna cosa ha caracteritzat els governs de Compromís és la preocupació pels drets socials, els drets de totes les persones que viuen al nostre territori. La setmana passada, el Consell va aprovar el projecte de la Llei de la Infància i l'Adolescència, una altra llei valenta que reconeix per primera vegada que els xiquets, les xiquetes, els adolescents i les adolescents formen part de la ciutadania activa i de ple dret i en promou la participació en tots els àmbits de la vida. A més, protegeix les persones menors davant de qualsevol tipus de violència, fixa les bases de la criança responsable i en promou la igualtat en l'accés universal a l'educació o a la sanitat.

Fa un parell de setmanes, les Corts van aprovar -amb l'abstenció del Partit Popular- la nova llei LGTBI+, una norma pionera a Espanya que pretén posar fi a les agressions i discriminacions per l'orientació sexual. Eixa abstenció marcava el camí d'un desenllaç que s'ha confirmat aquesta setmana: el PP està disposat a pactar amb l'extrema dreta per escalar al poder. Eixa extrema dreta per a la qual les polítiques socials no són més que una partida a eliminar. Eixa que vol deixar desemparades les més de 600.000 dones que pateixen maltractament i abusos a Espanya. Eixa que ven un pla integral per a eliminar impostos que els experts qualifiquen de fantasiós i inviable. Eixos són els ideals amb el quals estan disposats a pactar PP i Ciudadanos a canvi d'un despatx.

Eixa dreta vetaria sense pensar-ho la campanya que aquesta setmana ha llançat Susanna Nicolau des de la Regidoria d'Igualtat per a promocionar els joguets no sexistes i previndre, des de l'arrel, els problemes de discriminació i violència als quals hem de fer front les dones a diari.Perquè l'únic camí cap a un benestar social que siga realment social i no d'unes poques persones privilegiades és assegurar la igualtat d'oportunitats. L'única manera de protegir eixa igualtat passa per mantenint pilars fonamentals com la sanitat pública, les pensions, l'educació, drets per cert, recollits en eixa Constitució que aquesta setmana ha complit 40 anys. L'única garantia de benestar social de veritat són els compromisos de governs com el del Botànic.