Actualment, el primer que solen fer els joves a la majoria d'edat és tractar d'aconseguir el permís de circulació. Aquest permís que avui dia està a l'abast de molts, era sols accessible a una minoria un segle enrere quan es van començar a expedir. A finals del segle XIX a Espanya la Reial Ordre del 31 de juliol de 1897 feia referències a la conducció i característiques dels vehicles, però no deia res del permisos de circulació. L'increment més que considerable d'entrada d'automòbils a Espanya va fer necessària una nova reglamentació publicada en un Reial Decret del 17 de setembre de 1900, on no sols tractava dels requisits dels automòbils, sinó també dels conductors. De fet, explicava que ningú podia conduir si no tenia un permís expedit pel Governador de la província. En aquest reglament es tractava el conductor en «masculí» i no deia res de les dones. En canvi, en la següent reglamentació del 24 de juliol de 1918, entre els diferents documents que havien de presentar els sol·licitants del permís de circulació, especificava que si es tractava de menors d'edat o «hembras», devien d'acompanyar l'autorització paterna o marital corresponent.

El primer carnet a Castelló es va expedir el dia set d'abril de 1909 i pertanyia a un home. Els números de carnet 3, 4 i 5 no s'expediren i els números 205, 206, 207, 208 i 211 es van utilitzar dues vegades amb l'afegit de la paraula «bis». Des d'eixa data fins el 16 de març de 1944 es van expedir un total de 6.193 carnets, dels quals sols 33 van ser de dones.

Curiosament va ser durant la dictadura de Primo de Ribera i la Segona República on comencen les dones a conduir. Amb la Guerra Civil, no serà fins 1944 quan de nou s'examine una altra dona. Des d'aquest any fins 1948 es van expedir nou carnets més. Aquestes dones eren en la seua majoria de la ciutat de Castelló i província però també hi havia alguna d'altres províncies com Terol, Barcelona, València i Madrid. Per tant, estem tractant de permisos de conducció expedits a Castelló, no de primeres dones de Castelló que van conduir.

Si bé la majoria d'aquestes dones pertanyia a famílies benestants, hi ha algunes que formaven part del món rural, de fet, dues d'elles es van traure el carnet de camió també. Alguna tenia comerç i altres eren filles de funcionaris.

Fora com fora, van obrir camí perquè les dones pogueren accedir a un món -fins eixe moment-, exclusivament d'homes.