El passat 29 de novembre es va debatre al plenari de l'Ajuntament de Castelló una moció de Castelló en Moviment, amb el suport de Compromís i una esmena del PSOE, en la que el govern municipal del bipartit s'auto-demanava enderrocar la Creu del Ribalta. El que hi haguera una esmena socialista era la prova del nou de que en el fons els tres partits del Pacte del Grau o del Frau -tan s'hi val- tenen un embolic considerable. Normal, si no són capaços d'entendre correctament el Codi de Bon Govern i cessar a la vicealcaldessa que està imputada formalment -ara es diu investigada- per un Jutjat; com han d'aclarir-se per interpretar la Llei 52/2007 de Memòria Històrica que te molts més articles?

Deien els dos partits i mig del govern municipal en la seua moció, que el no compliment de la Llei de Memòria Històrica pot tindre conseqüències penals, una vegada determinat que es tracta d'un monument d'exaltació franquista. Fals! Les conclusions del Comitè d'Experts no són vinculants, per tant no hi ha conseqüències penals possibles.

On està el problema? En que el famós article 15 de la Llei diu que s'han de retirar els elements d'exaltació del franquisme. Però els articles s'han de llegir sencers, no només l'apartat primer o aquells trossos que ens interessen. L'apartat 2 de l'article 15 diu entre altres coses, que este article 'No serà de aplicación cuando no haya exaltación de los enfrentados'.

I cal recordar que el monument va ser resignificat al 1979 per la primera corporació municipal democràtica, amb un govern d'esquerres format per socialistes, comunistes i nacionalistes, si fa, no fa, com ara. 'A todas las víctimas de la violencia' va ser la llegenda que se va decidir col·locar sota la Creu. Per això l'Informe de la Conselleria, com Pilatos, se renta les mans i diu que l'ajuntament, dins de la seua autonomia local pot fer el que li done la gana, però no emparant-se en la Llei, perquè esta no empara la demolició. I ahí si que poden vindre conseqüències penals.

Perquè si la creu no és un símbol d'exaltació del franquisme, sinó que és un homenatge a les víctimes dels dos bàndols, inclús a les víctimes del terrorisme; en base a què retiren la creu? Criteris únicament estètics? A qui li molesta una creu en l'Espanya del segle XXI? Als vampirs? A l'esquerra comecuras del segle XIX? Als fanàtics talibans que odien als cristians?

Alguns sembla que estiguen més obsessionats en penjar-se medalles en lloc de treballar per retornar la dignitat a les víctimes. Si el que pretén el Pacte del Grau no és complir la Llei, caldrà concloure que és un autèntic desaguisat que fins i tot podria dur-nos a pensar que és producte d'un delicte d'odi religiós, amb la qual cosa estaríem fent un pa com unes tortes. Però si el que fan és apretar a l'alcaldessa en un moment de debilitat del Pacte del Frau degut a la situació judicial de la sra. Brancal, aleshores, ja s'apanyaran.

No retire la Creu, sra. Marco; retire a la sra. Brancal, que és la que ompli d'indignitat el seu govern municipal.