Les festes de Nadal estan prop. Vulguem o no, com a festes, són consumistes per pròpia definició. De fet, ja estem cavil·lant i fent les primeres compres. I això, en principi, tampoc és que siga roín. La veritat és que tenim maneres de celebrar que impliquen, sempre, menjar, beure i regalar. Els residus en festes de Nadal augmenten a les cases un 30%.

Vull ara fer esment a les conseqüències mediambientals que té consumir sense pensar en els residus. Moltes vegades us he parlat de «les tres R» que són reduir, recicar i recuperar i que són molt importants si el que volem és deixar als que vinguen darrere un planeta habitable. Penseu que fer la despesa en comerç local contribueix al desenvolupament econòmic i és més respectuós amb el medi ambient. No té comparació l'experiència de compra a la tenda del costat a la comanda per internet. El residu que genera una compra d'una memòria usb per internet és immensament més gran. I els vostres diners se'n van a saber on, en lloc d'estar a la butxaca del teu veí que ho retornarà a l'economia local.

Sabeu que en el preu de molts productes va inclòs el cost del seu reciclatge? Sabeu que si tireu els residus en el contenidor que toca, el vostre ajuntament rep diners de les empreses gestores de residus' Sabeu que si tireu eixos productes al contenidor verd, el de "tot en un" el vostre ajuntament (o siga, vosaltres) paga pel seu tractament? Sí, pagueu dues vegades. Una en comprar el producte i una altra en tractar-lo si s'ha deixat en el con-tenidor que "no toca". Fer-ho bé és estalbiar.

Reduïm els residus. Comprem menjar, joguets, decoració, amb la menor quantitat possible d'embalatge. Cartons, plàstics, suro blanc fan de la nit de Nadal o la de reis una bogeria de residu que, si acaba al contenidor verd, paguem doblement. Cada residu al seu contenidor. Fem un consum responsable. Si comprem al comerç de proximitat, generem menys despesa en transport. Agafem el bus per a desplaçament fins a altres espais de compra. Portem bosses de casa. No cal una bossa per a cada compra. No us refugieu amb excuses de què contamina igual la bossa que et regalen que la que pagues. Regalar un carret de la compra és una bona idea. Compte amb el paper d'alumini i la composició de les coses que comprem. Gastem piles recarregables i estalviarem. Podem tindre altres opcions de regal, com ara cinema, cura corporal, entrades al teatre, experiències diverses... i no objectes que acaben generant residus.

Reutilitzem. Tornem a portar aquell vestit de cap d'any que sols ens hem posat una vegada. Segur que amb algun afegit quedarà com nou. Compte amb el menjar. Sabem que són dies de comprar més del que els nostres estómacs poden assumir. Cavil·lem la reutilització de les sobres, calculem quantitats. Tampoc no cal comprar decoració nova cada any. I els menuts de la casa poden trobar divertit fer decoració nadalenca amb material de reciclatge. Els papers de regals poden valer per a més vegades i hi ha gent vertaderament artista de l'empaquetat amb paper de diari.

Reciclem. Cal tindre clar com es recicla. Portem cada residu al seu lloc. Pot ser un bon començament per a canvis d'hàbits del 2019. Habilitem a casa espais per al reciclatge. Vidre al contenidor verd redó, al groc van envasos, no qualsevol plàstic o metall. Informem-nos bé de quins residus van a cada lloc. Pensem que en nadal es cuina molt i recordem que l'oli també es recicla. I que contamina si el tirem a la pica. Moltíssim.

Recuperem: Deixem la roba que no volem als contenidors de roba. A banda de repartir-la a persones amb necessitat, es creen llocs de treball per a persones. Donem els joguets perquè altres xiquets i xiquetes se'n beneficien. Compte amb els aparells electrònics. Si els dipositeu on toca tenen peces que poden tindre una segona vida.

Com llegia l'altre dia, no tenim un Pla B, perquè no tenim un Planeta B. Fem-ho bé, també en Nadal, o sobretot, en Nadal.