15 de diciembre de 2018
15.12.2018
Opinió

Estimada Ali

15.12.2018 | 11:46

Què fa que ens coneixem? Trenta, trenta-cinc anys? No ho sé. Que jo recorde, en pràcticament tota la meua vida adulta has format part del meu paisatge humà. Hem compartit colla d'amics, ens hem separat un poc, i hem tornat a coincidir manta vegades. Conec a la teua parella no sé si des d'abans, des de després o des de fa el mateix temps que tu. I a "ullàssos" (tu ja m'entens) d'ençà que els va obrir per primer cop. Hem compartit concerts, manifes, l'afició pel teatre, quilòmetres de cotxe fent país. Ens hem recomanat lectures, hem rigut, i alguna vegada plorat plegats.

Hi ha una cosa que no sap quasi ningú, però en la festa d'inauguració de l'UJI, fa ja 27 anys, ens van encomanar a tu i a mi, fer la retransmissió per un canal de televisió que va néixer i morir en aquell mateix acte. I tampoc deu saber massa gent que també ens van encomanar a tu i a mi, posar veus als personatges de l'obra teatral "Un cavaller en la Cort del Rei Artur", que interpretava el grup de teatre de l'associació de persones sordes de Castelló. Vam dir de seguida que sí, i també de seguida ens vam adonar que allò només funcionaria si apreníem llengua de signes, per a fer coincidir exactament les nostres veus amb les seues mans. Tu eres així de meticulosa i entregada, supose que jo també. Ens van donar un premi, no? I és que tu i jo hem fet de tot junts. De tot excepte allò del que ens acusen ara els de Mordor.

Més tard vam coincidir en la militància política al valencianisme progressista de la ciutat. Jo feia temps que hi militava de forma molt activa, supose que tu d'una forma un poc més laxa fins que t'hi vas implicar, com fas amb tot, fins al moll dels ossos. I no és que la vocació pel servei públic a la ciutat et vingués més tard, és que havies estat compromesa des de sempre, des d'altres àmbits. Des del moviment veïnal al Grau (el teu Grau, cada vegada que algú de nosaltres diu "Castelló", tu afegeixes "i el Grau", de fet, et fem tots de corifeus un poc per fer broma), des del Consell de la Joventut, o des de la Direcció de la Casa d'Acollida per a dones maltractades. Fa dècades d'això. El teu feminisme ve de lluny. El 2003 vam celebrar que jo acompanyaria a Porcar a l'ajuntament. El 2007 vam singlotar perquè vam traure un resultat molt justet que em deixà com únic representant. El 2011 vam entrar de la mà a l'Ajuntament. Vas ser la primera regidora valencianista de la història de la ciutat. I el 2015, vam riure i vam cantar, i ens vam abraçar perquè ja n'érem quatre i anàvem a governar. I així va ser.

T'he vist treballar a l'oposició, i al govern. A tu et deu esta ciutat (encara que sé que diràs que no et deu ningú res, perquè la teua vocació de servei és d'una generositat colossal) uns vertaders pressupostos participatius, uns pressupostos amb perspectiva de gènere, la posada en marxa d'un servei municipal de l'habitatge, el programa de rehabilitació d'habitatges públics, el programa específic per a persones LGTBI, l'impuls al nou Consell Municipal de Participació Ciutadana... Jo què sé! Tantes i tantes coses.

I em dol, amb un dolor que no sé descriure amb mots, vore com arrosseguen el teu nom i la teua honestedat, pel fang de la política viciada, precisament aquells que més tenen a callar. Amb una acusació falsa. Dic que és falsa. Estos dies molta gent et dóna el seu públic suport i diu que confia en tu... Jo és que a banda de confiar, sé, tinc la certesa de què res del que t'acusa el PP, i del que altres se n'aprofiten per activa o passiva per intentar fer calaix electoral, és cert. Ho sé perquè sé com eres. Però ho sé també, perquè jo estava amb tu aleshores, estava amb tu abans, estic amb tu ara, i estaré amb tu quan altres t'hauran de demanar disculpes, quan la justícia rehabilite el teu nom (i amb el teu el meu, també en això estem junts), embrutat ara per la maldat dels qui no tenen ni vergonya, ni dignitat. Els de la banda corrupta. I altres.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Playas en la Comunitat Valenciana

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre las playas de Alicante, Castelló y Valencia y el mapa con todas las playas. ¡Vota tu playa favorita, envía fotos de las playas y decide dónde pasar tus días de sol!