V ictòria i Mar alcen orgulloses el trofeu de campiones femenines de raspall, en el trinquet de l'Alqueria d'Asnar. Un nou èxit de dos de les jugadores que junt amb Ana de Beniparrell, són referència en este temps d'explosió de l'esport femení. La pilota no arriba amb retard a este procés normalitzador, modernitzador de l'esport. Hui, la pilota a mà femenina valenciana és una referència indiscutible a nivell mundial com va quedar demostrat en l'últim campionat d'Europa absolut disputat a Holanda, on les jugadores valencianes van marcar diferències. Tot fa pensar que en el pròxim europeu de jóvens que es disputarà a finals de juliol a Portugal les xiques valencianes tornaran a brillar. Així com en el Mundial de 2020 que tindrà la seua cerimònia inaugural en la Gran Place de Brussel·les.

No és casual eixe domini internacional. És el fruit d'un intens treball que des de famílies, clubs i Federació es desenrotlla des de fa anys. Un simple repàs a les estadístiques ens confirmarà en el bon camí emprés amb la potenciació de la pilota a mà femenina en les edats escolars. Prop de quatre-centes xiquetes participen en els seus onze campionats, en les modalitats d'One Wall, Frontó i Raspall. En eixes edats es potencia inclús la participació d'equips mixtos, amb xiquets i xiquetes. En els campionats organitzats directament per la Federació, destinats a edats infantils, juvenils i sèniors, el creixement d'equips ha sigut espectacular en els últims temps. Hi ha quatre tornejos en la modalitat de Raspall, dos tornejos en la de Galotxa i altres dos en la d'One Wall. En esta modalitat internacional són més de 200 les llicències federatives de xiques, quelcom que era impensable fa tan sols una dècada.

Victòria, d'ascendència aragonesa, campiona de raspall, de galotxa, d'one wall, també col.labora amb aquella federació per a promocionar l'esport. És una pilotari molt volguda en la terra de son pare, un tità a cuidar el desenrotllament esportiu i humà dels seus fills. El pròxim curs començarà la seua etapa universitària. Mar de Bicorp és un exemple de fidelitat i superació. Estudia medicina. Ana de Beniparrell, la campiona individual, molt popular entre les xiquetes pilotaris, estudia biotecnologia. Són campiones en l'esport, a lluitar pel que volen i en els seus estudis. Es pot demanar més? Totes elles dignifiquen l'esport valencià i com a esportistes d'elit que són reben beques d'ajuda del govern valencià a més dels patrocinis de Caixa Popular, pionera en la promoció de les bases, Bankia i la Federació de Pilota a través dels programes de la Fundació Trinidad Alonso. Ajudes directes en premi a l'esforç i als resultats internacionals en el que la pilota valenciana femenina és també un exemple a imitar en tot el món. En este sentit no hi ha jugadora de pilota, o dirigent que no reconega la aposta decidida de la diputada provincial, la canaria Isabel García, per l' esport femení i en especial per la pilota.