El passat 29 de novembre, el ministre de Foment José Luis Ábalos va anunciar des de les antigues drassanes del port del Grau de Castelló, abans patrimoni públic i hui convertides en casino privat per obra i gràcia del Partido Popular, que els accessos ferroviaris al port per la seua dàrsena sud prompte serien una realitat. Sembla que el Ministeri de Foment, a través d'Adif, establirà al llarg de 2019 un conveni amb PortCastelló per a fixar l'aportació econòmica de l'Estat a un projecte que ens costarà més de 100 milions d'euros. Sense negar la importància que tenen tant l'estació intermodal projectada com una bona connexió ferroviària que possibilite connectar el port amb l'anhelat corredor mediterrani en ample internacional, modernitzant les infraestructures actuals, no podem obviar que l'actual projecte ferroviari planteja alguns dubtes que han de ser resolts i explicats als principals afectats, que no són uns altres que els veïns i veïnes d'Almassora i dels barris del sud de Castelló.

És evident que una bona planificació en el traçat ferroviari és de vital importància per al futur dels barris del sud de Castelló i d'això dependrà en bona mesura la qualitat de vida dels seus habitants i la integració territorial de l'àrea metropolitana de la Plana.

Gràcies a una reunió mantinguda amb el President de l'Autoritat Portuària, Francisco Toledo, i amb representants veïnals dels barris afectats, sabem que el traçat projectat discorre en trinxera oberta produint una cicatriu territorial de grans proporcions que sens dubte suposarà una barrera afegida a la ja difícil connexió dels barris del sud amb el centre de la ciutat, augmentant la vulnerabilitat i les dificultats d'integració territorial i social dels seus veïns i veïnes i de tota l'àrea metropolitana de la Plana al sud de la ciutat de Castelló, afectant especialment a Almassora i Vila-real. A més, en cas de continuar apostant per una via a cel descobert, encara que vaja en trinxera, el traçat tindrà una afecció directa sobre la línia de TRAM prevista sobre l'antiga Nacional 340, impossibilitant la connexió entre la avda. Enrique Gimeno i els barris del sud.

Aquesta preocupació que emana dels propis veïns i veïnes afectades ha portat a Castelló en Moviment a prendre un parell d'iniciatives per a tractar de forçar l'enterrament de la via i per a mantindre'ls informats del desenvolupament del projecte anunciat pel ministre Ábalos. La via enterrada facilitaria la connectivitat de tot el sud de la nostra àrea metropolitana i ens oferiria la possibilitat d'adequar una via verda que connecte els barris del sud amb el centre de la ciutat a través d'un vial segregat del trànsit motoritzat.

Aquesta preocupació veïnal va ser recollida en el seu moment pel sr. Toledo, qui es va comprometre a atendre les demandes veïnals i a mantindre'ls informats en tot moment. Després de l'anunci fet pel ministre de Foment sembla raonable que el següent pas siga que la mateixa Autoritat Portuària done les explicacions necessàries als i les veïnes dels barris afectats i Almassora sense necessitat que li ho exigisquen. Així li ho demanem al sr. Toledo com li demanem a l'equip de govern municipal a través d'una moció que hem dut al plenari, que es persone com a ens interessat en aquest projecte davant el Ministeri de Foment i l'Autoritat Portuària. D'aquesta manera seria molt més eficient reclamar un traçat totalment enterrat. Davant la importància d'aquesta infraestructura i la notable afecció que tindrà sobre el nostre terme municipal, sembla apropiat recordar les paraules del ministre Ábalos quan, des de les drassanes del port, deia que «la història de les infraestructures a Espanya s'ha escrit massa vegades a colp d'inversions milionàries sense haver fixat les prioritats amb anterioritat. Hem de planificar amb rigor...» al que jo afegiria que a més del rigor, s'ha de planificar amb transparència i donant totes les explicacions i tota la informació necessària als afectats.