19 de diciembre de 2018
19.12.2018
Laboratori d'Idees

Tecnologia per l' accessibilitat

El professor de l'UJI, Antonio Pérez, enumera els avantatges que té la tecnologia per a minvar les discapacitats

19.12.2018 | 11:13
El professor Pérez González, minuts abans de començar la seua ponència.

Jornades. El professor de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló, Antonio Pérez González, participa en la XVII Jornada Informativa d'Accessibilitat Universal que du el nom «Present i futur de la discapacitat», on va abordar la recerca al voltant de l'avaluació de les pròtesis de mans. L'investigador considera que encara no hi ha una fórmula per a la transmissió de les ordres del cervell a la pròtesis.

Les noves tecnologies semblen minvar allò humà però per a les persones amb discapacitat pot ser l'inici d'un camí en direcció a l'accessibilitat universal. Així ho va demostrar ahir el professor de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló, Antonio Pérez González, en la seua intervenció en la XVII Jornada Informativa d'Accessibilitat Universal, sota el nom «Present i futur de la discapacitat», que va tindre lloc a la seu de la Conselleria de Sanitat a Castelló. Segons la Organització Mundial de la Salut (OMS), actualment, el 15 % de la població mundial té algun tipus de discapacitat i en l'any 2050 el 60 % de la població mundial tindrà més de 60 anys, la qual cosa evidencia la necessitat de facilitar el dia a dia d'aquest sector de la població. Tal com va explicar el professor, els dispositius tecnològics d'ajuda i els productes amb un «disseny universal» poden contribuir a aconseguir l'accessibilitat universal. «Els dissenyadors utilitzen cada vegada més els dissenys vàlids per a una part més gran de la població», va explicar Pérez.

En este sentit, la robòtica, la intel·ligència artificial i la impressió en tres dimensions es postulen com a tecnologies claus en la minoració de les discapacitats. El professor va explicar que, gràcies a la robòtica, persones amb discapacitat poden ser autònoms en qüestions bàsiques com «poder acostar-se la cullera per a menjar». «Amb la introducció d'algoritmes fem possible que els robots puguen prendre decisions com els humans o, almenys, paregudes», va explicar el professor de l'UJI, que va afegir que, dins de la robòtica, ara es treballa en els cotxes autònoms «amb els quals les persones cegues podrien moure's per la ciutat sense cap problema».

En relació a la impressió en 3D, destaca la seua funció en pròtesis per a xiquets ja que facilita la seua adaptació a mesura que creixen, «qüestió que és molt més cara en les pròtesis convencionals». Les pròtesis són, ara mateix, objecte d'estudi de l'equip de recerca de Pérez, més concretament, les pròtesis de la mà. «Han evolucionat molt, sobretot des del punt de vista de l'antropomorfisme però encara hi ha un problema en relació al seu control. Molta gent es compra una pròtesi d'última generació però l'abandona perquè no pot controlar-la», va explicar Pérez.
És per això que l'UJI treballa en una recerca al voltant de l'avaluació de les pròtesis de les mans per comprovar si els avantatges tecnològics estan millorant, realment, l'accessibilitat a les persones que les usen. «La clau està en descobrir com enviar l'ordre del cervell a les mans», va apuntar el professor.

Antonio Pérez González és enginyer industrial i catedràtic d'Enginyeria Mecànica de la Universitat Jaume I, d'on és professor des de 1993 i on ha dirigit el Departament d'Enginyeria Mecànica i Construcció durant huit anys. Les seues principals aportacions en l'àmbit de la biomecànica han sigut al voltant de la mà humana, així com el disseny de pròtesis.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Playas en la Comunitat Valenciana

Los mejores restaurantes en Valencia

Descubre las playas de Alicante, Castelló y Valencia y el mapa con todas las playas. ¡Vota tu playa favorita, envía fotos de las playas y decide dónde pasar tus días de sol!