Tres antics estudiants d'Enginyeria de Disseny Industrial de la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló han dissenyat un innovador sistema de donació d'aliments que combat l'aporofòbia, al mateix temps que permet la introducció d'aliments peribles i redueix costos de logística. Kilian Zaragozá Mora, Andrea Lorenzo Chiva i José Vicente Villarroig Claramonte són els promotors de Foodration4all SL (@foodration4all) o Ningú sense la seua ració diària, «una empresa social que respon a la convicció que hi ha vies dins de l'economia que permeten desenvolupar projectes empresarials capaços de generar riquesa i valor econòmic, alhora que aporta beneficis a la societat», explica Zaragozà.

Però, com funciona este sistema? Tot gira al voltant d'una aplicació de mòbil amb la qual es podran fer donacions en el supermercat adherit a la iniciativa. Mitjançant codis QR, que figuraran en suports visibles i permanents, el client podrà fer efectiva la donació d'un aliment en qualsevol moment. A més a més, també es facilitarà una opció digital i senzilla, dirigida a xiquets i persones majors, per a fer la donació sense necessitat d'emprar el mòbil. Una vegada feta la donació, aquesta es registra en un núvol (magatzem virtual) en què el producte es transforma en el seu valor econòmic, de manera que al destinatari (la persona amb necessitats) li arriba un import amb el qual pot adquirir els aliments que realment necessita.

L'import es facilita mitjançant una targeta de fidelització, la qual cosa evita identificar les persones que, en un moment de la seua vida, poden estar passant alguna necessitat. A més a més, al comprar els productes que realment es necessiten, s'evita l'excessiva donació de determinats aliments que, de vegades, acaben per no poder ser consumits. Finalment, l'emmagatzemat virtual elimina costos de logística i transport i redueix la petjada de CO2. Villarroig explica que «amb aquest sistema, normalitzem i fem quotidianes les donacions d'aliments entre la societat de manera que augmenten exponencialment. En aquest fet, la tecnologia serà un dels principals motors del desenvolupament del projecte, ja que el nucli organitzador a partir del qual se sincronitzarà tot és una aplicació mòbil».

Però la cadena de donació no acaba ací. El gest solidari del donant serà reconegut amb «experiències emocionals», tal com ho descriu Zaragozà. Aquestes experiències es viuran mitjançant la realitat augmentada, per exemple, amb les propostes de joc oferides als donants o, fins i tot, es podrà viure en primera persona quina és la realitat de les persones amb necessitats, entre altres experiències. Tota una xarxa que aconsegueix unir la societat, les empreses d'aliments (supermercats), les entitats socials i els beneficiaris.

El projecte ha sigut un dels dos guanyadors de la primera edició d'UJI Emprèn On Social, programa promogut per Càtedra Increa i Espaitec, en col·laboració amb Secot Castelló, que té com a objectiu generar un entorn d'emprenedoria social i tecnològica en la Universitat Jaume I basat en el plantejament d'idees i solucions als principals reptes de la societat de la província de Castelló. Cal estar atents ja que en els pròxims mesos s'informarà de l'inici de la fase pilot en supermercats de la província. «Animem a tots a unir-se al projecte ja que farem fàcil el que tots veuen impossible, i perquè la felicitat del nostre projecte és la felicitat de moltes persones», conclouen.