Els Terraplanistes són una gent entranyable. També són estúpids, però sobretot entranyables. L'any passat van organitzar la primera Convenció de la Terra Plana del Regne Unit, un esdeveniment de tres dies que es va fer a Birmingham. Més de 200 persones, partidaris d'esta teoria s'hi van reunir. Curiosament, no neguen la metodologia científica (que els hi lleva la raó en les seues elucubracions), el que neguen és la independència dels científics. Vénen a dir que estan connectats amb el poder, i que escriuen i parlen al dictat d'este.

És obvi que la teoria terraplanista té alguns forats difícils d'explicar, com per exemple l'existència d'Austràlia, cosa que ells resolen afirmant que és tot una gran mentida teatralitzada. Creuen que els australians que ixen a la tele estan generats per ordinador, i per als que diuen haver-hi viatjat, i haver-los vist i tocat, tenen una explicació definitiva. Estan convençuts que els pilots d'avió estan involucrats en aquesta farsa: quan viatges a Austràlia, en realitat t'estan transportant a diferents regions de l'Amèrica del Sud, i les persones amb què interacciones allà són actors pagats per la NASA. No expliquen quin interés podria dur a eixa confabulació mundial, però ells hi creuen.

Com a gran evidència de la seua teoria, diuen que si la terra fos corba, ho voríem, ho notaríem al caminar, en viatjar. I si no ho veiem, és tot simplement perquè no és cert. La qual cosa, tot siga dit en passant, ens deixa als miops, per no dir als cecs, en un dubte existencial permanent. Per a la pregunta de si la Terra es plana, com és què no caus quan arribes a la vora? Els terraplanistes també tenen una explicació. És el que anomenen l'efecte Pac-Man: quan arribes a un extrem del planeta, la NASA et xucla i et porta a l'altra banda. De totes maneres ara estan organitzant un creuer fins al "mur de gel", que segons alguns d'ells és el que evita caure fora del planeta. Això sí malgrat anunciar-lo al seu web com «l'aventura més gran, més audaç i millor fins a la data», no garanteix arribar al destí, perquè clar, tot depén de si troben una tripulació terraplanista, perquè com totes les cartes de navegació estan fetes sobre la "hipòtesi" (sic) de què la terra és redona... Doncs això, que igual estos navegants manipulats no saben arribar.

Supose, de fet hi confie, que a la majoria de vostés això els hi genera hilaritat, incomprensió, o fins i tot un cert interés intel·lectual per intentar comprendre com es poden afirmar públicament estes coses i després anar a comprar el pa sense tenir vergonya. M'agradaria pensar que ningú de vostés creu en això. En canvi, acceptem amb certa normalitat conviure amb llenguaplanistes. Amb polítics com María José Català (PP) i Toni Cantó (Ciudadanos) que intenten revifar la polèmica sobre l'adscripció filològica del valencià.

Català, qui curiosament confia en els seus "catalanistes" per fer fora de l'ajuntament de València al que ella anomena "catalanistes", és de les que diu respectar la filologia però menys als filòlegs. Allò dels científics a sou. Cantó, que és tot simplement de dir bestieses que després es demostren falses, està en contra del valencià i de qualsevol instrument de recuperació de la llengua (malgrat que quan li pagaven una pasta gansa a Canal 9, parlava valencià amb accent català!), i ell sap què és això de l'efecte Pac-Man, perquè quan va vore que si continuava a UPyD cauria pel penya-segat electoral, es va deixar transportar fins a Ciudadanos, no sé si per la NASA, o per la NÒMINA. En qualsevol cas tots dos, cap d'ells filòleg, consideren que si foren la mateixa llengua, es notaria. Entranyables. Català diu que no ho són, perquè han evolucionat diferent. Un poc el que ha passat amb el pastor alemany i el chihuahua, raó per la qual resulta obvi que un dels dos ja no és un gos.

M'inquieta com hi ha ciències de primera i de segona. Com quasi ningú gosa discutir la llei de la gravetat ("Bueno... en realidad no es la ley de la gravedad, las cosas caen porqué pesan", seria la versió terraplanista), però tothom es permet desacreditar la ciència filològica. Buscant vots, trobaran vox.