Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Visions

L'habitatge és un dret prioritari

Des de l’equip de govern s’està treballant des de molts àmbits per tal d’aportar solucions als diferents problemes d’habitatge. S’estan mantenint contactes i establint vies de col·laboració amb les persones que porten la responsabilitat social corporativa dels bancs per tal que posen habitatges a disposició de les persones necessitades de la ciutat de Castelló. L’Ajuntament vol orientar a les persones per tal que la seua busca d’habitatge siga menys complicada. En els casos que cal intervenció de serveis socials, s’atén des d’aquest departament. També es mantenen contactes amb entitats bancàries determinades que estan posant habitatges a disposició de l’ajuntament a més de les del Fons Social d’Habitatge. Però açò cal fer-ho amb garanties legals i supervisar que els habitatges estiguen en les millors condicions. Hi ha habitatges per reformar, hi ha habitatges buits de mobiliari, i sense altes de llum i aigua.

Des de la regidoria es treballa de valent per resoldre aquesta situació però la solució no ve d’avui per a demà. Algú ens dirà que el nou govern fa tres anys que està governant, que ja no és tan nou, però és de justícia recordar que aquesta regidora va nàixer des de zero: zero personal, zero recursos i amb una situació del parc d’habitatges municipal desoladora. Sobre els habitatges municipals, hem detectat irregularitats en alguns i hi ha serveis municipals preocupant-se d’aclarir la propietat, l’ús i sobretot, l’estat dels habitatges que en ser reparades, podrien incrementar l’oferta.

No és alié a tot açò el cas de les ocupacions. Una ocupació fa que famílies que esperen un habitatge, a la qual tenen dret segons tots els informes, hagen de seguir esperant. Trobar solucions a aquest greu problema és una prioritat per a Compromís des que estàvem a l’oposició i no ho és menys ara, tot el contrari.

Des de l’oficina d’habitatge es tracta d’orientar a la ciutadania en matèria legal, suport que ha evitat molts desnonaments en saber com respondre.

Tindre un habitatge no és la solució, aquest ha d’estar en condicions òptimes i per això es promouen ajudes en matèria d’habitatge: per a realitzar la inspecció Tècnica de l’edificació, obligatòria per a edificis de més de 50 anys, per a rehabilitació, etc., per tal que les cases estiguen en condicions dignes. També per a l’eficiència energètica, i evitar així accidents i elevades despeses en subministraments. O les a ajudes al lloguer o al pagament d’hipoteques... Tot per evitar que les males condicions dels habitatges aboquen les famílies a viure en condicions precàries.

En els pressupostos municipals, s’ha incrementat la partida per augmentar el parc municipal d’habitatge i volem que aquests compten amb una completa accessibilitat i estiguen per entrar a viure.

La coordinació entre l’Ajuntament i la Conselleria d’Habitatge, l’Agència Valenciana d’Habitatge i l’Institut de la Vivenda fa que des d’un mateix servei es puga facilitar tota la informació i no anar de finestreta en finestreta amb els maldecaps que això suposa. En el primer trimestre de 2019 està previst que comencen les obres de rehabilitació de l’edifici abandonat del carrer Santa Cruz de Tenerife, que posarà a disposició 35 habitatges.

Per a nous problemes cal pensar noves solucions, com per exemple explorar la via de la cessió de sol per a la construcció d’habitatges per part de cooperatives socials. La conselleria ho ha fet en Alacant i València però no a Castelló per no disposar de sol de la generalitat. Des de l’ajuntament es treballa per veure si es disposa de sol susceptible de cedir en aquesta modalitat.

Moltes accions per oferir solucions a diferents problemes d’habitatge de les famílies de Castelló atenent a la particularitat de cada cas. Tot açò s’ha fet des del govern municipal per reforçar l’oficina d’Habitatge per tal que les persones tinguen un bon servei.

Compartir el artículo

stats