Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Secció | La Vida en Verd

L'om de Navajas, caçat per Rob McBride

L'activista britànic i divulgador Rob McBride, més conegut com el caçador d'arbres, va visitar ahir el magnífic exemplar d'om ubicat al bell mig de la plaça del poble desde fa 383 anys, quan fou plantat com a símbol de ciutadania per Roque Pastor

L'om de Navajas, caçat per Rob McBride

En el dia previ al tancament definitiu de les votacions per elegir el millor arbre europeu de 2019, el famós 'Caçador d'arbres' britànic Rob McBride va posar el punt i final ahir amb la seua visita a Navajas per conèixer i estudiar al candidat espanyol a el concurs de l'Arbre Europeu de 2019: l'emblemàtic om que presideix la plaça principal del poble.

Es tracta d'un conegut escriptor, fotògraf i activista per a la protecció dels arbres més antics d'Europa de Regne Unit que, com un dels impulsors del concurs i coneixedor de botànica, ha estat en els últims mesos visitant per tota Euorpa diversos dels candidats d'aquesta edició, com a afició en les seves estones lliures. Després de la seva presència el cap de setmana a Portugal, aquest caçador d'arbres va passar ahir tota la jornada a Navajas després de visitar als seus amics d'Aguilar d'Alfambra, un poblet de Terol que va conèixer el 2015 quan el pollancre capçal d'esta localitat de Terol va representar a Espanya en el mateix concurs.

Al matí, McBride va conèixer a l'habitant més estimat i conegut durant els últims mesos d'esta petita població palantina de poc més de 700 habitants que ha aconseguit posicionar al seu om de 383 anys a Europa com l'exemplar espanyol de 2019 i, el que és més important, unir a un poble al voltant d'una il·lusió i un patrimoni natural de cara a lluitar i aconseguir un somni que obtindrà els resultats definitius el proper 19 de març.

Cal apuntar que fins demà, encara no hi ha res decidit, pel que Navajas continua demanant el vot per al seu om realitzant tot tipus d'activitats, a través de les xarxes socials o amb l'ajuda dels mitjans de comunicació, televisions i personatges famosos com el cuiner Karlos Arguiñano.

Rob McBride es va mostrar gratament sorprès per l'exemplar del que va afirmar que és molt més gran i impressionant del que sembla a les fotos i ha destacat que es tracta de l'únic dels arbres que està ubicat just en una plaça en ple centre urbà, la qual cosa és molt significativa per al concurs. El mateix es basa no en premiar a l'arbre més bonic o més antic, sinó al que major història i més arrelament amb els veïns i el poble arriba a tindre.

McBride va mesurar el seu tronc, va gravar diversos vídeos i es va fotografiar amb l'exemplar per a pujar-lo i compartir-lo a les xarxes socials, on compta amb nombrosos seguidors i, durant la tarda, va estar en el col·legi amb els més petits parlant-sobre els arbres monumentals, el manteniment i la seva tasca com caçador d'arbres.

A la tarda, l'escriptor va realitzar una ruta on va conèixer la resta d'arbres monumentals amb què compta el municipi i els paratges més emblemàtics de la població en una grata visita que va deixar un bon sabor de boca a l'organització.

Això sí, aquest caçador d'arbres no es va pronunciar sobre el seu exemplar favorit ni va apuntar per qui ha donat el seu vot. No el coneixia amb anterioritat l'arbre a pesar de la seua visita passada a Espanya. L'última vegada que les votacions van ser obertes i es podien observar el nombre de vots de la resta de candidats l'om de Navajas, que presideix la principal plaça del poble, té un cupó de l'ONCE dedicat, compta amb un himne i està present en el escut del poble comptava amb més de 20.000 vots i estava en quart lloc, lluny de representants com els de països com Hongria o Rússia, que encapçalaven el rànquing de votacions.

Tot i això, des de l'organització es mostraven ahir més que satisfets i esperançats amb que tot hagi canviat ja que, aquesta última setmana, l'empenta mediàtica, la implicació del poble i el desenvolupament d'activitats pot haver declinat la balança cap a aquest exemplar únic al món.

I és que, tot i que finalment l'om no arribi a ser el guanyador d'Europa, sens dubte, ha aconseguit una cosa molt més important: la il·lusió i unió del seu poble.

Últim dia per a donar soport a l'om

El periode de votacions per a escollir l'arbre europeu de 2019 conclou hui mateix, 28 de febrer. Al llarg del dia de hui es pot seguir votant per l'arbre favorit. Només cal entrar en la pàgina threeoftheyear.org i triar-ne dos. La pàgina demana aleshores un correu electrònic per a verificar el vot, on arribarà un enllaç per a la seua validació i comptabilització.

Compartir el artículo

stats