Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La vida en verd

L'alternativa a comprar aigua embotellada en Castelló

La Comunitat Valenciana ha sigut la que més ha crescut, un 14 %, en recollida d'envasos

Fonts públiques d'aigua tractada per osmosi inversa. Carme Ripollés

Avui dia, el reciclatge s'està convertint en una cosa molt important per a la gran majoria dels ciutadans. Segons Ecoembes, en 2018 cada ciutadà va dipositar 15,7 QUILOS d'envasos de plàstic, llaunes i 'bricks' en el contenidor groc (un 12,3% més que en 2017). Esta data situa a Espanya en la sisena posició de reciclatge d'envasos en el rànquing europeu. Així mateix, cal destacar que la Comunitat Valenciana ha sigut la que més ha crescut (un 14%) en la recollida del contenidor groc i va reciclar 167.754 tones d'envasos domèstics, un 4,6% més que l'any anterior.

Gràcies a esta conscienciació pel reciclatge, Castelló va crear en 2016 les fonts públiques d'aigua tractada per osmosi inversa. L'aigua subministrada és tractada per un procés d'osmosi inversa que posteriorment es remineralitza, per a deixar-la en valors físic-químics similars a les aigües minerals embotellades. A més, els controls de l'estat de la instal·lació, en referència a la

higiene i bon ús, es realitzen diàriament, i setmanalment s'analitzen les dades recollides pels comptadors per a comprovar el bon funcionament aprovisionament. A Castelló les fonts d'aigua filtrada per tecnologia d'osmosi inversa subministren més d'11.000 metres cúbics d'aigua, que equivalen a 11 milions de litres anuals.

Amb esta iniciativa, l'empresa Facsa pretén que els ciutadans de la capital de la Plana puguen emplenar les seues botelles d'aigua sense tenir la necessitat de comprar-les, la qual cosa ajuda a evitar la compra d'envasos d'un sol ús. María Vicente, d'Ecologistes en Acció de València, parla sobre el projecte de Castelló i afirma que «la campanya que està fent Facsa a Castelló ens sembla molt oportuna, ens sembla molt bé que els ciutadans tinguen a les seues ciutats aigua de boca, de qualitat per a beure perquè és un dret humà». «Al llarg de vint anys ha disminuït la qualitat de l'aigua que bevem al litoral perquè cada vegada la demanda és major, els rius tenen menys cabal i els aqüífers tenen contaminació», afegix.

L'aigua, al ser de menor qualitat i haver de potabilitzar-se perd sabor i no és tan bona com l'aigua mineral. Este sabor es pot millorar i «de fet, en dos anys l'aigua a la ciutat de València ha millorat molt. Tenir aigua potable a les cases és un luxe, tota aigua que ix de les aixetes, excepte casos en què han de comunicar-ho, és aigua potable, pot no saber molt bé, però és aigua potable. No és cert que sàpiga mal i que siga perjudicial per a la salut, tot i que no té un bon sabor», destaquen des d'Ecologistes en Acció.

Gràcies a les fonts públiques de Castelló, els ciutadans de la ciutat tenen l'oportunitat de tenir una alternativa per a evitar usar tant de plàstic i consumir aigua de manera gratuïta. De moment, la capital de la Plana és l'única que compta amb esta iniciativa en la Comunitat Valenciana. «Associem l'aigua embotellada a salut i moltes vegades l'aigua embotellada és de pitjor qualitat que la que ix de l'aixeta que està més controlada», assegura l'entitat.

El consum d'aigua mineral en plàstics és un desastre ambiental. Es porta aigua de llocs allunyats i es generen envasos per a un sol ús: la botella s'utilitza i es tira. Al llarg de l'any es produïxen 2,5 milions de tones de residus solament en la Comunitat Valenciana, on el 12% són envasos i la seua taxa de reciclatge és del 34%. Respecte als plàstics, el 82% s'enterra en abocadors i tan sols es recupera el 18%. «Ens hem acostumat a beure aigua embotellada, però tenim altres opcions com la que ofereix Facsa de consumir aigua que es pot emplenar o beure aigua de l'aixeta», conclou María Vicente.

Compartir el artículo

stats