?

Burjassot commemorà Vicent Andrés Estellés la nit de divendres passat amb la presentació del llibre Ara, Estellés. 12 poemes, 12 cançons a Benicarló, que firmen diversos professors de l'IES Joan Coromines, del municipi del Baix Maestrat, i amb el recital dels textos musicats per Ximo Caffarena. El 27 de març es complixen 19 anys de la mort del poeta. Organitzat per l'Associació Cultural Bassot i l'Oficina de Promoció del Valencià, presentaren l'acte l'alcalde, Jordi Sebastià; la coordinadora de l'oficina, Nathalie Torres, i tres dels autors de l'obra, Òscar Coll, Pepa Álvarez i Carme Alonso. "Que els temes d'Estellés siguen encara vigents, no sabem si és una bona notícia; però sí un bon glop d'aire fresc per a la normalització de l'idioma", en paraules dels autors. Per la seua banda, Jordi Sebastià anuncià que el mes de desembre l'Acadèmia Valenciana de la Llengua iniciarà oficialment l'Any Estellés.

Ara, Estellés està dirigit bàsicament als estudiants de batxillerat i, com explicà Pepa Álvarez, "a totes aquelles persones que vulguen apropar-se a la poesia, una manera d'entendre la vida". El llibre recull les jornades celebrades amb motiu de l'estada del poeta a Benicarló fa 25 anys, on intervingueren el cantant i musicòleg Miquel Gil i els especialistes en l'obra estellesiana Jaume Pérez Montaner i Dominic Keown, de les universitats de València i de Cambridge, respectivament, entre altres personalitats del món de les lletres. Segons Montaner, el poeta "conjuga magistralment el llenguatge del carrer amb la cultura que ve de segles. Si Ausiàs March és l'avi de la poesia, ara Estellés n'és el pare", comenta el professor referint-se a la presència de l'estellesianisme en la literatura, tant la valenciana com la internacional. El llibre inclou un disc amb els 12 poemes cantats i un annex fotogràfic que retrata la biografia de l'escriptor, el seu compromís social i el moviment cultural que les seues obres han inspirat i continuen inspirant en distintes generacions.

Després d'un sopar durant el qual els assistents pogueren contemplar l'exposició de temàtica valenciana "Paisatges a l'oli", del pintor Salvador Llosà, començà el concert de Ximo Caffarena. L'acompanyaren Quim Sanç al clarinet i al guitarró, la violinista Mercè Banyuls i les veus de Teresa Segarra i de Vicent Torrent. Els cinc músics interpretaren amb finor les 12 cançons, adaptades a ritmes tradicionals valencians, com ara Cançó de bressol, de La nit; Testament mural, de Llibre de meravelles; algunes horacianes de Les pedres de l'àmfora; alexandrins de Llibre d'exilis,Cançó de la lluna, de Taula parada.