?

L'Institut d'Estudis Comarcals (Ideco) de l'Horta Sud ha atorgat el Premi Quico Moret 2012 a la vela llatina de l'Albufera. El guardó es donarà a l'Associació de Vela Llatina de Silla, l'Associació de Vela Llatina de Catarroja i l'Associació de Vela Llatina els Pescadors, també de Catarroja, els tres col·lectius de la comarca que mantenen viva la tradició de la navegació en vela triangular,

La vela llatina és un dels exponents més singulars del patrimoni històric i cultural del parc natural de l'Albufera. La navegació amb vela triangular és molt antiga. El seu secret és el domini del vent, ja que la vela llatina destaca pel seu magnífic rendiment per a navegar inclús amb vents contraris. A l'Albufera, aquesta forma ancestral de navegació ja estava estesa quan el rei Martí I l'Humà atorgà l'any 1404 el privilegi de pescar en el llac a les comunitats de pescadors. Hui encara perviuen les comunitats de pescadors de Silla, Catarroja i el Palmar, que han mantingut viva fins als nostres dies la vela llatina a l'Albufera. Durant segles les barques amb vela llatina han format part del paisatge de l'Albufera. S'utilitzaven sobretot per a pescar, caçar i transportar arròs, mercaderies i terra per aterrar els tancats. Però la introducció del motor de combustió en l'Albufera a partir de1950 va marcar la decadència de la vela llatina, fins al punt que va experimentar un fort abandó.

Compliment de les normes

Els objectius de les tres associacions són bàsicament la recuperació i promoció de les barques a vela llatina en l'Albufera que complisquen les normes de disseny i fabricació autòctones, la preservació del patrimoni històric i cultural constituït per les embarcacions tradicionals autòctones a vela llatina clàssica, i col·laborar, cuidar i reivindicar la recuperació mediambiental del parc natural de l'Albufera.