L'Associació Cultural Bassot de Burjassot presentà ahir al matí, en el seu local, la I Mostra Iconogràfica de Folklore Valencià-Català-Balear. A través de prop de dos-cents documents, "l'exposició vol apropar a l'espectador la cultura del ball, la música i la indumentària dels últims cent anys en esta part de la Mediterrània", manifestà el dansaire Vicent Martínez, coordinador de l'exposició.

Postals no circulades, fotografies, partitures, antics mètodes de bandúrria, llaüt i dolçaina, revistes i llibres posen a les mans del públic "una forma d'entendre la vida que no ha desaparegut, sinó que ha canviat en les seues maneres o s'ha adaptat als nous temps", explicà Martínez.

Entre el material exposat destaca un exemplar de la popular revista "El Cuento del Dumenche" de principis de segle XX, dedicada fonamentalment a la narrativa breu i al teatre. El guia, no obstant, mostrà als assistents un article firmat pel músic Eduard López Chavarri sobre la "dansa del dolor". "Es tracta de la dansa de vetla, que s'interpretava a la mort d'un albat", explica.

Aclaracions ortogràfiques

En alguns dels textos apareixen també aclaracions ortogràfiques del valencià de l'època. En una partitura datada a començaments del XX sobre una albada, per exemple, s'advertix que les grafies utilitzades en la lletra no estan adaptades a "la moderna normativa del pare Fullana". La revista adés citada reflectix, en part, les polèmiques ortogràfiques al voltant de la llengua. En 1918, "Dumenche" canvià a "Dumenge" per influència del poeta Teodor Llorent, que proposà abandonar grafies castellanitzants, pròpies d'escriptors "d'espardenya", i abraçar la senda culta de l'idioma, "el valencià de guant". El número de l'exposició es publicà el 1916 i, per tant, hi figura la grafia "ch".

Juntament amb la variada documentació, la mostra oferix objectes que apareixen retratats o explicats en les icones o els textos com ara taulellets, discs o cintes magnetofòniques. Així mateix el visitant pot trobar un acordió diatònic valencià de mitjans del segle XIX o la reproducció d'una antiga cornamusa, una espècie de gaita. "Pareix que estos instruments havien caigut en l'oblit, però estan reviscolant", diu Martínez. "Es podria dir que el seu ús per a acompanyar la dansa tradicional és anterior a instruments de corda com la mandúrria o la guitarra", afegeix.

Catalunya i les illes

Si bé la mostra se centra en el folklore valencià, el públic també tingué oportunitat de contemplar imatges sobre les Illes Balears i Catalunya, a més d'escoltar la música tradicional que agermana les tres comunitats.

L'exposició es completarà hui, a partir de les 18 hores, amb un taller i posterior exhibició de balls tradicionals valencians a càrrec dels grups de dansa de Ca Bassot i El Gat Negre de Burjassot, que es realitzarà a la plaça de l'Ajuntament.