El saló de plens de l'Ajuntament de Burjassot acollí dimecres passat el lliurament de l'antologia poètica La vida contada a un nen del veïnat, de Vicent Andrés Estellés, als col·legis d'ense?nyança primària del poble. El text s'ha confegit pensant expressament en els xiquets. Més de 600 exemplars es distribuiran entre els centres i la biblioteca infantil de la Casa de Cultura. Com apunta l'alcalde, Jordi Sebastià, en la salutació del llibre, "la veu d'Estellés és la millor porta a la poesia" per als estudiants que s'inicien en este evocador llenguatge, "la màgia de la paraula".

Editada per Andana amb la col·laboració del consistori, l'antologia recull 26 poemes il·lustrats pel dibuixant Miguel Ángel Díez i un estudi preliminar de l'escriptor Juli Capilla, qui també s'ha encarregat de la tria dels textos. Al llarg de 64 pàgines, poemes com Goig del carrer, M'agraden les albergínies, El primer pis, venint del cel, era el nostre i Amor i amor quan plou i quan fa sol, entre altres títols, acosten als xiquets l'univers poètic estellesià. A través d'un octosíl·lab tan senzill com "¿Ja t'has menjat el berenar?", s'alça la imatge de la vida. I, amb la dama de la dalla, ve el seu contrast: "I després de tot, la Mort. / Quina sort! / Coll de figa i morro tort".

Vida i mort, amor, jocs amb els amics, música i oficis, el llibre retrata el gust per les coses elementals que tant estimà Estellés. Amb els versos i els reeixits dibuixos de Díez, els menuts tenen a l'abast tot allò que constituïx el regal de viure: "un teuladí de fang amb dues plomes pintades de fugina", que escrigué el poeta en Ciutat a cau d'orella.

A l'acte d'entrega assistiren diversos directors dels centres educatius que reberen els primers exemplars de mans de l'alcalde, Jordi Sebastià; la regidora d'Educació, María Luz Andrés, i els tinents d'alcalde, Rafa García i José Blanco. La iniciativa s'inscriu dins de les activitats amb què Burjassot contribuïx a la pròxima celebració de l'Any Estellés que organitza l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Recentment, amb motiu de la inauguració d'uns panells amb fragments de l'obra del poeta, Sebastià declarà que estos actes perseguixen "incorporar a la vida quotidiana del poble la figura de Vicent Andrés Estellés". En el cas de la nova antologia, des de les aules de l'escola.