Aliens a tot el soroll provinent del trànsit rodat, desenes de persones gaudiren en la vesprada d'ahir, al Centre Cultural la Beneficència de València, d'una vesprada de Cant d'Estil i d'albades. Les parets del claustre d'aquest emblemàtic edifici del centre de la ciutat acolliren les veus, les dolçaines i els tabals que acudiren a l'espai per celebrar el Dia de Cant Valencià d'Estil, organitzat per l'Institut Valencià de la Música (IVM), en col·laboració amb el Museu Valencià d'Etnologia, que es troba al mateix centre.

Enguany, per tercer any consecutiu en la Beneficència, i aprofitant l'arribada del 9 d'octubre, es va tornar a celebrar aquesta diada, que es celebra des de 1998. Veïns de tots els racons de l'Horta, com Emili, es congregaren al voltant dels patis d'este edifici. "Em recorda a les festes del barri del Botànic, on jo vivia abans. Allí es feien 'albaes', li cantaven al veinat, era molt divertit", recorda Emili, asidu a esta mostra . "Ara -continua- s'ha perdut en molts barris de la ciutat, per això està molt bé recuperar-ho i continuar donant-li difusió", explica.

Com ell, la resta d'oïents porten el ritme amb els peus, amb les mans. Els somriures es dibuixen a les seues cares quan un cantador solta a l'aire els versos que van dient-li a cau d'0rella. "Preguntava un foraster, d'on naixen les 'albaes', jo contestí molt sincer de les xiques molt templades i de la flor del taronger".

Un recorregut "com al poble"

A part de la presència de gent més major, que han crescut sentint aquesta música, molts joves vullgueren escoltar també els cants tradicionals valencians. "La continuitat sembla que està garantida", explica un d'ells. Mentre, el grup de dolçainers i tabalaters, la colla la Brama, vinguda de Bonrepòs i Mirambell, acompanyava els cantadors i els versadors pels diferents patis de la Beneficència. I és que les instal·lacions d'aquest centre conformaren l'escenari ideal per als càntics. "El recorregut que es fa, pati a pati, recorda al que es fa als carrers, que és on té orige aquesta tradició", va explicar un membre de l'organització a Levante-EMV. Les cantadores i els cantadors consagrats van fer costat a aquells més novells, que van saber donar la talla i arrencaren els aplaudiments del públic. Marisé de Montolivet, Teresa Segarra, Carmen de Castellar, María Amparo Hurtado, José de Castellar, Xavier de Bétera, Toni Navarro i Manuel Gavara foren els elegits per cantar els versos que Vicent Izquierdo, Naiet de Bétera, i Vicent Ribelles, Vicent de Rosa, els deien a l'escolteta.

A més d'organitzar aquesta jornada, l'IVM aporta el seu esforç per preservar aquesta valuosa manifestació cultural amb beques de perfeccionament a cantants i la publicació de llibres i discos, entre altres activitats.

A les portes del dia 9, ahir mateix, però de matí, el Palau de la Música de València va rebre el primer concert d'aquestes característiques, amb el recital "Cant Valencià al Palau 2012", organitzat per l'Associació d'Estudis del Cant Valencià (AECV), qui atorgà a la consellera de Educació, Formació i Ocupació, María José Català, el premi 'Obrint Camins'.