La llavor que es va sembrar amb l'organització de quatre jornades dedicades als riuraus ha germinat a Benissa i ha donat com resultat el primer congrés nacional dedicat a aquest exemple únic d'arquitectura rural propi de la Marina Alta. Serà des de demà fins el diumenge 28 d'octubre a la Seu Universitària de Benissa, i baix el títol d' "El paisatge dels riuraus: arquitectura, herència i reptes".

La convocatòria naix gràcies a l'esforç d'una sèrie d'entitats que han col·laborat i treballat durant diversos mesos per a arribar a aquest objectiu, demostrant l'interès acadèmic i investigador d'aquest tema. Es tracta de la Universitat d'Alacant, l'Institut d´Estudis Comarcals de la Marina Alta, l'Associació Riuraus Vius, el Col·lectiu El Runar, Escola Valenciana i la regidoria de Cultura. A més, l'Institut de Cultura Juan Gil-Albert col·laborarà publicant les actes del Congrés.

La temàtica general del congrés s'ha configurat sobre la base de quatre grans àmbits: etnogràfic-històric, arquitectura i paisatge rural, turístic i territorial i educatiu. S'ha creta un comitè científic que està conformat per professors i investigadors de reconegut prestigi en cadascun d'aquests àmbits d'estudi.

La inauguració del congrés tindrà lloc demà a les 16.30 hores. Es desenvoluparan les comunicacions i ponències el divendres per la vesprada i el dissabte durant tot el dia. El diumenge al matí es reservarà per a realitzar un itinerari per varis riuraus de Xaló.

L'objectiu del congrés és, segons l'alcalde de Benissa Juan Bautista Roselló i l'exdirectora del Secretariat de Seus Universitàries Charo Navalón, crear consciència de la importància de conservar aquest bé cultural i donar-li valor des del punt de vista turístic, com escenari i com peça d'identitat pròpia. Navalón va insistir en la idea del riurau com punt de referència sobre la manera de vida, l'economia, el paisatge i el passat en definitiva.

Per la seua banda, el primer edil de Benissa va apuntar la necessitat, no no més de conservar aquesta joia arquitectònica, sinó també impulsar la seua incorporació en les noves construccions.