Envoltats de llibres en l'última gran biblioteca que s'ha obert a l'Horta, la de Picanya, quaranta escriptors de la comarca van reflexionar ahir sobre la importància de la cultura i la literatura en valencià, en un moment en què el sector acusa la desprotecció de les administracions públiques, especialment arran de la pujada de l'IVA. El marc era la Primera Trobada d'Escriptors de l'Horta, per iniciativa dels autors Ramón Guillem, Mercé Viana i Alfred Ramos.

Els escriptors de diferents poblacions van arribar a la biblioteca i van ser rebuts per l'alcalde, Josep Almenar. Posteriorment van signar exemplar de les seues obres que estan entre els fons del municipi i també en el llibre de visites de la pròpia biblioteca, que ahir va inaugurar les seues pàgines.

En el grup hi havia guanyadors dels premis Octubre, el certamen d'Alzira, els guardons de la crítica, els premis Enric Valor, Carmesina o Ciutat de Torrent. Entre ells estaven ahir Rosa Serrano, Teresa Broseta, Carles Cano, Francesc Martínez, Francesc Mompó, Gemma Pasqual, Lluis Roda. I també es va comptar amb la visita de tres autors de la Ribera, Enric Lluch, Josep Milla i Fina Girbés.

El col·lectiu va reivindicar ahir la importància de visibilizar als escriptors valencians i va apostar per vertebrar més les comarques i establir ponts amb la ciutat de València, a través de la cultura. Després de la visita a la biblioteca, van realitzar un recorregut patrimonial per Picanya i finalment van cloure la jornada amb un menjar seguit de tertúlia, en la qual no van faltar les referències Verdinelli, una ficció que s'ha convertit en un símbol per a part del grup.