19 de diciembre de 2012
19.12.2012
Levante-emv

"Les Normes" segons Xipell

L'AVL i l'Ajuntament de Castelló editen les 34 bases lingüístiques del valencià en forma d'historieta gràfica amb il·lustracions i guió del dibuixant de Levante de Castelló

19.12.2012 | 01:00
"Les Normes" segons Xipell

El dibuixant Joan Montañés Xipell presenta demà a Castelló el seu últim treball gràfic: Norma a l'atac!, un còmic que narra la història de dos amigues que, a través dels seus diàlegs delirants, van introduint els lectors en el món de les regles ortogràfiques del valencià. El resultat final és un híbrid que aplega, per una banda, les normes i les excepcions de la llengua. D'una altra, cada vinyeta és una il·lustració que fa avançar la peripècia de les protagonistes principals i els altres personatges secundaris. És per això que el públic de Norma a l'atac! pot veure satisfets, a l'hora, el seus dubtes lingüístics com el desig de saber com acaba esta aventura. La forma de llegir este tebeo és molt senzilla: si s'aten a la part superior de cada escena, el lector trobarà alguna de les moltes indicacions sobre la normativa; el mateix passa que si se centra en la lectura dels globus, on les lletres en negreta asenyalen la presència de les paraules afectades per la regla en qüestió. Però si la persona que el llig vol prescindir de la vessant didàctica, igualment gaudirà d'una història amb un final ben inquietant.
Cal recordar que, ara fa deu anys, Xipell, dibuixant de tires d'humor de Levante de Castelló, ja va publicarun xicotet llibre de relats amb el mateix objectiu però sense este renovat exercici com a il·lustrador. Tot i això, el dibuixant s'ha mantingut fidel a un estil que guarda més similituds amb l'univers de les auques que amb el llenguatge característic del còmic.

80 aniversari de la normativa
L'Ajuntament de Castelló, ciutat on es van signar les bases d'unificació del valencià el 21 de desembre de l'any 1932, i l'Acadèmia de la Llengua, han estat les responsables d'esta publicació que es repartirà entre els escolars de tota la Comunitat.
Una altra acció commemorativa prevista??? per a esta setmana és la presentació del web de les Normes de Castelló impulsat des de la pròpia regidoria de cultura de la capital de la Plana.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Heráldica

Los mejores restaurantes en Valencia

¿Conoces la historia y los orígenes de tu apellido? Visita nuestro canal de Heráldica y descarga tu lámina. Si no encuentras tu apellido, pídelo gratis.