Els nuclis històrics de Domeño, Loriguilla, Benagéber o Tous; el desaparegut municipi de Campos de Arenso, amb el seu nucli de població enderrocat i submergit; pobles com Gavarda o Beneixida, víctimes de la pantanada de 1982 o Sant Francesc d´Assís, inundat; o d'altres com Jinquer, Los Mores, Bibioj o Vizcota, que s´han despoblat totalment durant ell segle XX. Són alguns exemples de pobles abandonats. Al costat d'ells, o molt prop, paisatges pràcticament inalterats per l'acció de l'ésser humà. Alguns protegits, d'altres no. Escenaris idíl·lics „amb noms com el Chorrador de Zucaina, el Pozo Negro, els estanys d'Almenara o la Sabina La Juana„ on la natura es mostra grandiosa. El llibre Pobles valencians abandonats. La memòria del silenci, escrit pel periodista, professor i excursionista alboraienc Agustí Hernàndez, planteja conéixer els pobles abandonats, però també aquests espais naturals. L´obra està buscant micromecenatge per internet. En 20 dies „la meitat del període de micromecenatge„ el llibre ha aconseguit arribar a més del 70% del pressupost previst (1.485 euros recollits dels 2.090 euros que costa el llibre).

El treball Pobles valencians abandonats. La memòria del silenci mostra els municipis valencians abandonats i les diferents circumstàncies que han provocat la despoblació, en dates recents. Es tracta de la segona part del llibre Pobles Abandonats. Els paisatges de l´oblit, editat l´any 2006 i del qual Agustí Hernàndez i José Manuel Almerich són els autors. Aquell llibre va oferir un primer avanç sobre els pobles i nuclis despoblats, i ara Agustí Hernàndez incorpora nous pobles abandonats i més materials fotogràfics, i aprofundeix en els espais naturals que rodegen els pobles valencians abandonats. Les dos edicions d´aquell primer volum s´han esgotat.

Enfront dels tòpics del Levante Feliz, l´obra mostra una altra realitat del territori valencià no tan coneguda, i que de vegades s´intenta ocultar. L´autor selecciona per a aquest llibre algunes d´entre les més de 100.000 fotografies de pobles valencians abandonats que ha anat fent els últims anys. Els paisatges han sigut el complement d´excursions en què s´ha anat a algun nucli deshabitat.

Tots aquests materials que eixiran junts al llibre, ja es poden anar consultant parcialment a través de les xarxes socials i el blog Pobles valencians abandonats, dins l'objectiu general de donar visibilitat i major coneixement públic als espais naturals valencians.

Mecenes d´Austràlia a Alemanya

En el projecte de micromecenatge s´hi han sumat més de 60 mecenes, entre els quals hi ha persones que viuen fora d'Espanya. S´han interessat pel projecte residents d'Austràlia, o Alemanya, i d´altres territoris espanyols diversos. Actualment, Agustí Hernàndez busca el suport d'institucions públiques i empreses per tal de poder millorar el llibre, amb una major tirada o més pàgines.