L'experiència pilot que va començar el 2005 d'una manera aïllada s'ha convertit amb el pas del temps en una realitat consolidada. Al llarg dels últims huit anys, l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha organitzat cursos de valencià ininterrompudament en la comarca murciana del Carxe, terra fronterera amb la Comunitat Valenciana, on encara hui el valencià continua viu.

Aquell any l'Ajuntament de Iecla (Yecla) va demanar ajuda a l'AVL per a impartir un curs de valencià, petició que la institució normativa va veure amb simpatia, i des d'aleshores el valencià es pot estudiar regularment en la seu de la Universitat Popular, en la veïna regió de Múrcia.

L'any 2010 dos localitats més de la comarca del Carxe, com ara Jumella (Jumilla) i Favanella (Abanilla) es van sumar al projecte, i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua amplià a dos el nombre de cursos i és possible que a partir del curs acadèmic 2013-2014 augmenten a tres, atesos els resultats aconseguits i la demanda per a aprendre valencià.

D'altra banda, l'AVL té previst fer l'any que ve una edició especial sobre la toponímia valenciana de la comarca del Carxe. El treball que ha realitzat la investigadora Esther Limorti, de la Universitat d'Alacant, arreplega 374 topònims (204 de Jumella, 99 de Iecla i 71 de Favanella), un clar exemple de la pervivència del valencià més enllà de les terres d'Oriola.