La Universitat Politècnica de València, a través de la seua Àrea d'Activitats Culturals, inaugurarà el pròxim 19 de setembre l'exposició Del càlcul numèric a la creativitat oberta. El Centre de Càlcul de la Universitat de Madrid (1965-1982), que analitza l'evolució dels processos creatius en la música, l'arquitectura, la lingüística i l'art a partir de l'arribada a Espanya en 1966 de la primera gran computadora, una IBM 7090 que la Universitat de Madrid (hui Universitat Complutense) va compartir amb altres universitats espanyoles.

Comissariada per Aramis López, la mostra que estarà oberta a la Sala d'Exposicions UPV fins al 18 de desembre recorda com fruit d'un conveni entre IBM i la Universitat de Madrid, esta última va rebre una IBM 7090 amb una computadora auxiliar IBM 1401 i es va situar en l'avantguarda de la ciència i la tecnologia amb la creació del Centre de Càlcul de la Universitat de Madrid (CCUM).

Lluny de servir exclusivament per al seu propòsit inicial, que era el processament i producció d'informació per al suport del coneixement científic, la computadora es va convertir en eina bàsica per a millorar els processos creatius en múltiples àmbits, participant, entre uns altres, en la creació artística més avantguardista potenciant i facilitant les tasques creatives i la generació automàtica de formes plàstiques. Fruit d'això van sorgir, entre moltes altres, obres d'autors del prestigi de Barbadillo, Sempere, Alexanco, Yturralde i Gómez de Liaño, que el públic podrà gaudir en directe en l'exposició.