Un estudiant, nebot d'un amic meu, em pregunta si el verb «aüssar» és correcte o no. Resulta que una professora li'l va tatxar, a mitjan curs passat, en una redacció, però amb una ratlla tan llarga que el xicot no tenia clar on hi havia la falta, perquè el tatxó comprenia la frase: «Li aüssà la falda i li féu un pessic en una galta».

El xaval, burleta i sorneguer com és, preguntà a la mestra a on tenia la falta, i si era de tipus moral per l'alçada de la falda o per no especificar quina galta, si de la cara o del cul. La mestra s'ho prengué amb l'humor que corresponia, i li respongué que no calia concretar això de les galtes, que ja s'entenia, encara que en un registre formal haguera sigut millor posar «natja», però li va aclarir que l'errada era per la utilització del verb «aüssar», que, segons ella, devota del model selecte, era un dialectalisme impropi d'un model culte, com calia que fóra el de la redacció manada.

Li dic, al xicon, que si del que es tracta és d'aprovar un examen, segons qui siga l'examinador o examinadora, que no pose «aüssar», però si el que es vol és escriure en valencià, sense connotacions selectes ni autorepressores, naturalment que el pot gastar. Ens hem passat la vida aüssant-nos els pantalons, els calcetins i les calces, els xiquets per damunt del muscle, els mocs quan érem menuts, etc. i etc., i no deixarem de fer-ho ni d'escriure-ho, encara que als sabuts i a les sabudes els parega cosa de poca finor acadèmica. Per això, Francesc Ferrer Pastor, sempre poant en el valencià viu, incorporà eixe verb en els seus diccionaris, com ho fa Eugeni S.Reig en l'excel·lent Valencià en perill d'extinció, amb exemples molt naturals i il·lustratius com: «Aüssa la persiana que entre la gràcia del Nostre Senyor», «En lloc d'aüssar-te els pantalons, aüssat els calcetins», «És que si no l'aüsses, el pobret no vorà res». Com també ho fa el diccionari de la RACV. L'Acadèmia Valenciana de la Llengua, en la seua funció de posar en valor el valencià viu i real, arreplega el ver «aüssar» en el DOPV i esperem que també l'incorpore a l'esperat DNV. Per tant, seguim aüssant allò que calga, però sense molestar a ningú.