05 de abril de 2014
05.04.2014

El cant d'estil ret homenatge a Morenet de Benimodo

El Museu d'Etonologia reuneix demà als més destacats artistes de l'especialitat

04.04.2014 | 23:44

El Museu Valencià d'Etnologia acull demà diumenge l'homenatge a Anatoli Tormos, Morenet de Benimodo figura del Cant Valencià d'Estil, organitzat per l'Associació d'Estudis del Cant Valencià.
L'acte reunirà als més destacats artistes del Cant d'Estil semiprofessionals de l'actualitat com ara Josep Maria Flores Terol, Flores del Puig, Pilar Garcia Comeche, Pilareta de València, Carme Sales Ros, Carme de Castellar, Dolors Benlloch Simó, la Rogeta de Mislata, Júlia Martínez Ferrer, Julieta de València i Isabel Garcia, Isabel de Quart. Entre els versadors estaran Vicent Ribelles Salvador, Vicent de Rosa del Puig, Salvador López Mafre i Voro de Paterna. Tots ells estaran acompanyats per una ronda de corda composta per Artur Puchalt Gómez (guitarró), Juan Miguel Escrich Pinazo (guitarra) i Francesc Navarro (guitarra), a més de la colla de vent de el Puig (Bernardo Porta Borja, Antonio Félix Agustí, Albert Raimundo Hurtado), Armando Garcés (dolçaina) i Jordi Martinez (tabal).
Aquest homenatge forma part del projecte de l'Associació d'Estudis del Cant Valencià de recordar a les principals figures d'aquesta disciplina artística i recolçat pel Museu Valencià d'Etnologia, que es va engegar fa uns anys amb l'homenatge a Nel·et Marzal, Xiquet de Mislata, i que ha retut homenatge a cantants com ara Pepico Marzal, Victòria Sousa Victorieta, i Marina Fenollera, Marineta.
Anatoli Tormos Machí va nàixer a Benimodo el 17 d'octubre de 1924. Als 35 anys, començà a dedicar-se al cant valencià. De la mà del Xiquet de Mislata, i juntament amb Marineta, va fer la seua primera actuació en públic a la C.I.N. S. a València. Prompte es va convertir en un bon cantador d'estil, adoptant el nom artístic del Morenet, sobrenom que duia des de xiquet. En el VI Trofeu Manuel Lahuerta de Cant Valencià (1961) va guanyar el segon premi de cantant novells. A l'any següent, en aquest mateix torneig, va aconseguir el primer premi de professionals. El 1964 va aconseguir el Premi d'Honor d'aquest mateix torneig. El Morenet va cantar durant dècades amb el Xiquet de Mislata i Marineta, però també amb el Xiquet de Bétera, el Torrentí, el Tremedo i altres grans cantadors.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

Heráldica

Los mejores restaurantes en Valencia

¿Conoces la historia y los orígenes de tu apellido? Visita nuestro canal de Heráldica y descarga tu lámina. Si no encuentras tu apellido, pídelo gratis.