Més de 350 persones amb nou colles de tabal i dolçaina i sis colles convidades oferiran el proper dissabte 15 de juliol una vesprada plena de cultura i festa en la III Trobada de Muixerangues de Torrent als peus de la Torre. La colla organitzadora, la Muixeranga La Torrentina ha planificat un esdeveniment farcit d'emocions i música que, a més i per primera vegada, està patrocinat per l'ajuntament de la ciutat i incorporat com a acte oficial de les festes patronals.

En esta ocasió, les colles participants seran la Muixeranga de Sueca, la Muixeranga de València, Els Negrets de L'Alcúdia, la Muixeranga de Carlet i la colla de Falcons de Vilanova i la Geltrú. La III Trobada coincidirà amb el Cicle Cultura al Voltant de la Dolçaina, dins de les activitats programades eixa mateixa setmana per la coordinadora de Festes Alternatives de Torrent. Per este motiu, a banda de les colles muixerangueres, trobarem en esta edició una gran quantitat de colles de tabal i dolçaina: Cercle de Torrent, Colla Buf-Alí de El Cabanyal, Colla El Tudell, Colla El Micalet de València, Associació d'Amics de la Música Tradicional Pepe Penya de Foios, Estrela Roja de Benimaclet, La Llavor d'Almenara, els Xirimiters de Xirivella i el grup de danses L'Esvaraeta de Benimaclet.

A les 18.30 hores començarà la cercavila des de la Font de les Granotes baixant per l'avinguda al Vedat, fins el carrer Sant Cristòfol per arribar a la Torre on començarà la Trobada de Muixerangues i les torres humanes arribaran al cel. Els assistents podran gaudir de l'exhibició de ball, música i torres humanes que la Muixeranga La Torrentina ha organitzat per a celebrar les festes patronals.

En aquesta tercera edició de la Trobada, ja consolidada a L'Horta Sud per ser la que més participants i públic concentra a la comarca, la Torrentina presenta diverses novetats que faran que el públic gaudisca d'una vesprada plena de cultura popular.

La Trobada també servirà per a presentar un nou ball que s'incorpora al repertori de figures de La Torrentina. Si en la passada varen fer un merescut homenatge a la faixa valenciana, enguany busquen els orígens de la muixeranga a Torrent i presenten una interpretació de la Dansa d'Alcides, pas del conegut Ball de Torrent, tan representat durant els segles XVIII, XIX i principis del XX. Serà ballada pels xiquets i xiquetes de la colla. La peça musical que l'acompanya, interpretada pels músics de la colla, serà la mateixa que es toca a l'anomenat Pas dels Forçuts, última peça en representar-se dins del Ball de Torrent. Este pas representa una dansa guerrera que consisteix en fer figures de força i equilibri, mostrant una representació plàstica i envoltada d'un to burlesc i caricaturesc.

Una altra de les novetats d'esta edició és el concurs «Mestre per un dia». En este concurs es demanava a la xicalla de les colles participants que s'imaginaren interpretant el paper de mestre i pensaren una figura per a la Muixeranga La Torrentina. Com a premi, en finalitzar l'acte, el xiquet guanyador farà de mestre i es muntarà la figura que haja present, que haurà de ser viable i segura.

Altra de les novetats és l'intercanvi cultural amb els Falcons de Vilanova i La Geltrú, que baixen per primera vegada a L'Horta per a mostrar-nos la manera que tenen de fer torres humanes. Els falcons són una manifestació gimnàstica-acrobàtica apareguda a Catalunya a inicis del segle XX. A diferència dels castells, que principalment busquen l'altura, els Falcons i les Muixerangues potencien l'aspecte dinàmic i estètic de les figures i li donen més importància a la composició plàstica. Els Falcons adapten els postulats dels Sòkols, una organització gimnàstica creada el 1862 a Txecoslovàquia que tenia un caràcter marcadament educatiu i culturitzant. La colla convidada, de Vilanova i la Geltrú va ser fundada per primera vegada en 1972 i porta una activitat constant des de la seua recuperació el 1998. Es distingeixen per dur faixa blava, com a símbol de les arrels marineres de la seua ciutat.