S´ acosta el día de les votades i al País València, la llista per accedir a la Presidència de la Generalitat va encapçalada per l´actual ocupant, el senyor Francisco Camps, inculpat per corrupció. Aquesta condició d´inculpat li resultava molt difícil al president del PP, Mariano Rajoy, confirmar-lo com a candidat. A Madrid, la inquietut no parava de crèixer dins del partit. També a València. Rajoy tenía dit més d´una vegada, que Camps havía de ser el candidat del PP en les propères eleccions. Però la condició d´imputat ho feia difícil.

Camps, malgrat tot, no deixava de confesar que ell sería el candidat. Ell confiava seguir al front de la Generalitat recolzat amb les enquestes. «El 22 de mayo vamos a ganarlo todo, vamos a lograr la mayor distancia que nadie sacó al partido de la oposición». El seu constant optimisme ha portat a Camps, inclús, a tractar als jutges amb certa insolència, amb cert cinisme. En declaració al jutge Flors va negar els suborns al declarar que era ell mateix qui s´havia pagat els tratges, en metàlic i amb diners de la caixa de la farmàcia de la seua dona. En altre moment i referint-se al responsable d´Orange Market, Àlvaro Pérez (de malnom El Bigotes), el jutge Flors li preguntava al senyor Camps: «¿Qué le debe a usted el señor Pérez?» I la resposta va ser la següent: «Los valencianos me deben mucho, porque he sacado adelante la Comunidad Valenciana. Los valencianos me gritan ´presidente, presidente´, cuando me ven por la calle». ¡Cal imaginar quina sería l´opinió del senyor Jutge sobre el molt honorable president de la Generalitat!

El fet és que s´acosten les eleccions del dia 22 de maig i, totes les reticències i les inquietuts que havía promogut en el PP la decisió de Camps d´encapçalar la llista per accedir a la Presidència de la Generalitat, malgrat la seua condició d´imputat, no han servit de res. El líder del partit, Mariano Rajoy, ha deixat que la llista pera les eleccions autonòmique del País Valencià es configurara segons volía Camps. S´ha dit que Rajoy li devia a Camps uns favors referents a l´organització d´una concentració del PP nacional a València presidida per Rajoy. El fet és que la llista, que a més de Camps com imputat, figuren altres 8 membres, imputats també, ha estat presentada a la Junta Electoral. Veurem què passa, una vegada guanyades les eleccions i els elegits imputats tinguen que presentar-se davant dels jutges. Deixem-ho correr, per ara.

I mentre, vejam com s´està desenvolupant l´actuació de l´actual Consell en aquests darrers dies que li resten de vida. El passat divendres, la portaveu del Consell, Paula Sànchez de León, va destacar que les xifres de l´atur del primer trimestre de l´any, per desgràcia, confirmen la «catastrófica política» del Govern central que, al seu judici, «la única herencia que deja a este país es cinco millones de parados». Pel que fa a l´atur del País Valencià ha pujat 24.000 persones, fent un total de 599.900 aturades. La portaveu de l´Executiu valencià, ha declarat que «la única solución para generar empleo y combatir el desempleo en España es que el Gobierno de José Luis Rodríguez Zapatero deje ya la Moncloa». O siga, que la culpa de totes les desgràcies les té Zapatero.

Els partits de l´oposició i els sindicats també s´han referit a la intervenció de la portaveu del Consell. El secretari d´Organització d´UGT-PV, Carlos Vila, ha reprovat que «a pesar de lo que el Gobierno valenciano alardea de situación diferente en la Comunitat Valenciana, los datos siguen persistentemente diciendo que son negativos y la EPA demuestra que el Gobierno valenciano no está haciendo sus deberes».

Paco Molina, secretari de CO OO-PV, ha destacat la gran preocupació que els suscita l´augment de l´atur en dones i joves, que «siempre, cuando hay una situación de crisis, muestran más claramente la debilidad». I referint-se als resultats estadístics ha apuntat que «podrían haber sido más dramáticos y peores, ya que se ven paliados por las 26.500 personas que han dejado de ser activas en el País Valencià en el primer trimestre».

Per altra banda, la delegada del Govern, Ana Botella, ha qualificat la possible reclamació judicial del Govern valencià al central, de 633 milions d´euros com anticipació del fons de competitivitat, «de mesura desesperada». Això demostra la «pésima gestió» de la Generalitat. Ana Botella explicà que les regles del finançament estan «molt clares des de fa anys». El que passa és que la Comunitat Valenciana està amb «l´aigua al coll» i va a la «desesperada». «Un brindis al sol i culpar a Madrid. I ja cansen. El que ha estat gastant durant tant de temps en tot menys en allò que importava als ciutadans es troba, ara, amb que no pot pagar, encara que sí ha tingut diners per pagar altres coses».

fburguera@ono.com