Visitar les tendes on compraven els avis, conèixer el bar on quedaven, contemplar les seues tartanas, veure les seues cases, mirar les seues revistes, descobrir els seus jocs i labors quotidianes, admirar la seua vestimenta... Sorprendre’ns per com era la vida en el camp d’Elx i en la ciutat, no fa encara tant de temps...

Els més de 90.000 objectes del segle XIX i començaments del XX que atresora el Museu Escolar de Puçol, procedents en la seua immensa majoria de donacions, condueixen fins a un passat que, encara que relativament recent, fuig de les memòries a tota velocitat, fins a no deixar rastre a vegades.

Reconeixement de la Unesco

Aquest projecte museístic i vital, que arreplega de manera didàctica qui som i d’on venim, va merèixer molt justificadamente que al desembre de 2009, el Comité per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial de la Unesco l’incloguera en el Registre de Pràctiques Exemplars.

Tot va començar en 1969, en les escoles unitàries de la partida rural il·licitana de Puçol, com una activitat lligada al pla pedagògic L'escola i el seu mitjà, el tema del qual era l'estudi dels oficis i tradicions del camp d’Elx.

Implicació col·lectiva

L'objectiu era facilitar el coneixement de l'entorn rural on se situava, així com la conservació d'una cultura, tant material com immaterial, que estava desapareixent amb gran rapidesa per la mecanització del camp i la substitució dels oficis i cultius tradicionals per altres extensius i més productius.La idoneïtat del projecte i l'entusiasme dels seus propulsors va fer que s'implicaren no solament els alumnes, que així coneixien les seues arrels, difonent-les i preservant-les, sinó també els veïns de Puçol i d'altres pedanies.

Centre de Cultura Tradicional

Amb el pas del temps i el calat del treball, l'àrea d'influència del museu es va ampliar a altres partides rurals i a la ciutat d'Elx, fins a concentrar un enorme llegat etnològic de més de 90.000 ítems inventariats, que abasten agricultura, comerç, indústria, folklore, tradicions i un llarg etcètera. Açò va motivar l'ampliació de les seues dependències en 1991 i 1998.

Transformat en Centre de Cultura Tradicional Museu Escolar de Puçol, el nou complex museístic consta d'àmplies sales d'exposicions, tallers de conservació i restauració, sala d'usos múltiples, biblioteca, arxiu, àrea d'informàtica, zona de serveis, hort d'estudis mediambientals i aparcament públic.

Referent internacional

El visitant que recorre les seues sales es veu transportat a èpoques passades, a través de reconstruccions d'escenes quotidianes de la vida en el camp i la contemplació d'elements en desús com tartanas, carros, trilladores, vestimentes i utensilis agrícoles. També s'exposen nombrosos objectes relacionats amb la indústria, el comerç tradicional, l'escola i l'oci, tant en l'àmbit rural com en l'urbà.

Juntament amb el seu vessant museístic i d'investigació, el centre de cultura tradicional il·licità continua

desenvolupant el seu projecte pedagògic, convertit en referent nacional i internacional.Al merescut reconeixement de la Unesco s'uneixen, entre d'altres, els de Hispània Nostra, l'International Council of Museums (ICOM) i el d'Ibermuseos.

L'intens interès per aquest projecte a Llatinoamèrica es materialitza en 2014 amb la concessió de l'I Premi Iberoamericà d'Educació i Museus, atorgat per Ibermuseos. El més recent dels reconeixements és el rebut pel Sistema Integral de Qualitat Turística en Destinació (SICTED) del Ministeri de Turisme, en 2016.

A dia d'avui, el projecte ha format a quasi 500 escolars, compta amb més d'1.600 donants i ha generat al llarg de quatre dècades un Museu Escolar amb més de 70.000 ítems inventariats de tots els aspectes etnològics: agricultura, comerç, indústria, folklore, tradicions...

El Centre de Cultura Tradicional Museu Escolar de Puçol es constitueix com una entitat que posseeix fons etnogràfics i ambientals únics i inèdits, producte d'una incessant activitat pedagògica, museística i científica de rescat i restauració del patrimoni cultural i natural de la ciutat d'Elx, i del singular i extens paisatge cultural agrícola que l'envolta, el Camp d'Elx.

Voluntariat

El Projecte Pedagògic del Museu Escolar de Puçol depèn de la participació de la comunitat educativa i altres grups i individus interessats. L'enriquiment que al llarg dels anys han aportat la comunitat il·licitana, les persones majors, els estudiants, els investigadors, els donants de peces, etc. contribueixen a procurar un Projecte que a dia d'avui és únic en el territori espanyol i que té una importància internacional que radica precisament en la salvaguarda del patrimoni a través de la formació de la comunitat i la seua participació activa.

El voluntariat no és un complement de participació dins de l'equip del Museu Escolar de Puçol sinó una necessitat i eix fonamental per al seu òptim desenvolupament.

La diversitat i el treball intergeneracional i multidisciplinari són pilars fonamentals del Projecte. El Museu, per tant, no cerca un perfil concret de voluntari sinó a qualsevol individu que compartisca el seu objectiu: posar en valor el patrimoni il·licità.

La tasca científica

La tasca científica i de recerca del personal universitari és fonamental en el desenvolupament diari del Projecte Pedagògic i Museístic. Per aquest motiu un dels acompliments habituals dins del pla anual del Museu siga la formació i tutela d'alumnes en pràctiques.

La Universitat Miguel Hernández d'Elx, la Universitat d'Alacant i la Universitat de Múrcia són assídues a oferir les pràctiques en el Museu Escolar de Puçol als seus alumnes de diverses carreres universitàries: Antropologia, Humanitats, Periodisme, Història, Història de l'Art, Belles arts, Turisme, etc.

No obstant açò, també arriben estudiants d'universitats estrangeres, com les de Milà, Venècia o Alemanya. Si està interessat a inventariar, catalogar i restaurar ítems, a donar d'alta donacions, estudiar i documentar els fons, muntar exposicions, fotografiar peces o exercir de guia no dubte a sol·licitar les seues pràctiques universitàries en el Museu Escolar de Puçol.