Lambda, col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, organitza un any més la manifestació de l´Orgull LGTBI de València. Enguay els carrers més cèntrics de la capital de la Comunitat Valenciana s´ompliran de reivindicació i celebració el pròxim 16 de juny a partir de les 19.30 hores. En acabar la marxa reivindicativa, la plaça de l´Ajuntament acollirà la Festa de l´Orgull, també organitzada per Lambda.

La imatge del cartell de la manifestació d´este any mostra la bandera de l´arc de sant Martí, símbol des de fa 40 anys de la lluita LGTBI, entrellaçada amb la bandera trans. Cal recordar que Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB) ha declarat 2018 com a any temàtic pel treball de les realitats trans. És per això que el lema de la manifestació valenciana és ´CONQUERIM LA IGUALTAT, TRANSformem la societat´.

Enguany les demandes se centren en tres àmbits, l´autonòmic, el nacional i l´internacional. Encara que s´han donat passos en la direcció correcta, Lambda exigeix a les institucions valencianes la implementació de la Llei Integral Trans aprovada per les Corts en 2017 i l´aprovació per part del Govern Central d´una Llei Estatal contra l´LGTBIfòbia. Així mateix esperem que l´Organització Mundial de la Salut (OMS) procedisca a despatologitzar definitivament les identitats trans el dia 1 de juny.

Manifestació reivindicativa i festa de celebració

La manifestació de l´Orgull LGTBI eixirà a les 19.30 hores des de la Porta de la Mar, prendrà el carrer Colom, seguirà pel carrer Xàtiva i conclourà a la plaça de l´Ajuntament on a les 21.30 hores seguirà la celebració amb música. La Festa de l´Orgull compta amb sis artistes compromesos amb el feminisme i la lluita LGTBI i serà presentada per l´actriu valenciana Amparo Oltra.

El grup Mueveloreina s´ha convertit en un gran fenòmen a Espanya i escriu lletres que no avergonyeixen a qui les ballan ni a qui les escriuen. Tesa és una rapera valenciana amb un estil empoderador que canta en valencià i Putilatex és un clàssic de la "modernor" amb lletres provocatives. També participaran Eterno i Miss Yuls, dos discjòqueis compromesos amb la diversitat, que coneixen perfectament al públic de l´Orgull i introduiran música en valencià.

Activitats paral·leles

Encara que la manifestació és el dia 16 de juny, les activitats de celebració de l´Orgull comencen abans i s´allarguen més enllà. Així del 31 de maig al 23 de juny Lambda organitza la quarta edició de Mostra La Ploma, el dissabte dos de juny la seu del col·lectiu acollirà la celebració de l´Orgull Creient i el 21 de juny es procedirà al lliurament del Premis Margarida Borràs.

Tota l´actualitat es pot seguir a: www.lambdavalencia.org, www.mostralaploma.org i les xarxes socials.