El màxim desenvolupament de la Llei d´Ús i Ensenyament del 1983, l´enfortiment de la nostra llengua en el si de l´administració i la promoció del valencià com una part fonamental del nostre patrimoni cultural han estat les potes fonamentals de la política lingüística impulsada per la Generalitat, segons explica Rubén Trenzano.

P Ara fa un any i un mes que es presentà la campanya «Sempre teua, la teua llengua», per a promocionar l´ús del valencià i posar-lo en valor, quin balanç fa d´aquesta iniciativa?

R Estem molt satisfets i orgullosos de com està anant aquesta campanya Sempre teua, la teua llengua. A més a més, fa uns mesos fins i tot ens van cridar de Brussel.les per a participar en el Fòrum del Dia Europeu de les Llengües per a explicar la nostra experiència ja que els cridà l´atenció i volien saber què estava passant al sud de la Mediterrània. Com sabeu, és una campanya institucional, arriscada i molt imaginativa, sense colors polítics, que apel.la als sentiments de les persones i que començà sense desvelar quin era el seu objectiu, amb influencers, i que després va revelar que la protagonista era la llengua i que la campanya estava promoguda per la Generalitat Valenciana.

P Quins elements de la campa­nya ja s´han concretat i quins falten encara per desenvolupar-se?

R La campanya consta de diversos elements com ara el web institucional que informa de les notícies de la iniciativa i on hi ha material informatiu que les entitats que hi vulguen col.laborar es poden descarregar. A més a més, recorrerem cent localitats de la Comunitat Valenciana amb el Bus de Llengua que inclou tot tipus d´activitats i la distribució de nombrosos objectes de màrqueting com samarretes, xapes, llapis i material escolar. També hem estat i estem en plataformes com els mitjans de comunicació -premsa, ràdio i televisió- amb publicitat, falques publicitàries i informacions. Aquesta iniciativa adreçada a xiquets i adults vol posar en valor el patrimoni de la nostra llengua que cal protegir i potenciar davant de la ciutadania. Paral.lelament, a l´estiu hem portat a les platges la campanya amb el missatge de «construiré ponts». I en aquest moment estem també en la Lliga de Futbol Professional ja que difondrem als estadis del Valencia CF, el Villarreal CF, el Levante UD, l´Hércules CF i l´Elx CF el nostre espot publicitari en els videomarcadors i també en las tanques publicitàries que hi ha a peu de gespa.

P Què queda per fer aleshores?

R Ara hem de fer una nova reunió de coordinació per a actualitzar i dissenyar els nous continguts i accions de la campanya per a Nadal i per al primer trimestre de 2019. En general volem eixir més a exteriors, per a tindre més presència externa, potser amb més accions en el transport públic però encara està per definir. Continuarem amb el Bus de la Llengua que fa una tasca molt important perquè quan arriba a una població on hi ha Oficina de Promoció Lingüística es coordina amb aquestes instituciones i no només es programen les activitats del bus, també les que programen els propis ajuntaments i els tallers de la Generalitat per a escolars. El Bus de la Llengua, de fet, continuarà fins al març de 2019 i acabem de tancar amb l´Ajuntament de València que estarà a Expojove entre el 26 i el 31 de desembre.

P Com ha sigut l´acollida per part de la ciutadania?

R L´acollida ha sigut molt positiva i estem aconseguint l´objectiu que els valencians i les valencianes siguen conscients de la importància que té el valencià per al nostre patrimoni cultural. I en eixa línia, que s´incrementen els usos a tots els espais comunicatius. La resposta que ens hem trobat ha sigut molt positiva i tots els comentaris que ens fan arribar a títol personal i a les xarxes socials són molt positius. De fet, com deia abans, fins i tot, Brussel.les, fora de les nostres fronteres, s´ha fet ressò d´aquesta innovadora campanya i en les reunions amb directors generals de polítiques lingüístiques de Galícia, País Basc o Catalunya m`han traslladat les seues felicitacions.

P Baix el meu punt de vista i fins al 2015, el valencià estava molt malalt perquè els anteriors governants no feren res per a millorar-ne la situació, comparteix vosté aquest diagnòstic ?

R Efectivament, ara fa tres anys, quan arribí a la Direcció General, el valencià era un malalt que estava ingressat a l´UCI. Ara, després de tota la tasca feta, podem dir que ja ha passat a planta, però això sí, encara continua a l´hospital i encara no podem donar-li l´alta. Lluny del que van fer el Partit Popular i Ciutadans, que han utilitzat la llengua com a arma política, nosaltres ens hem dedicat a desenvolupar al màxim la Llei d´Ús i Ensenyament del Valencià, que es va aprovar ara fa 35 anys i encara no s´havia desenvolupat. Nosaltres ens hem dedicat a construir ponts amb el valencià i els que construeixen torres ens tindran enfront. Nosaltres hem posat en marxa la nova Llei del Plurilingüisme, el Decret d´Usos de Llengües Oficials a l´Administració, el Decret de Creació de l´Oficina de Drets Lingüístics i el Decret del Consell Social de les Llengües, i crearem la Xarxa Pública dels Serveis Lingüístics Valencians, per a garantir des de la Generalitat que totes les institucions i entitats que tenen alguna cosa que dir en matèria lingüística ho puguen fer de manera coordinada i consensuada.

P I l´última pota que queda per desenvolupar té a vore amb les empreses i els sectors productius i els comerços...

R Sí, hi ha previst a final d´any una compareixença del conseller Vicent Marzà, per a anunciar que l´ús i promoció del valencià a les empreses, als comerços, a les indústries... tindrà beneficis fiscals i tributaris a partir de 2019. Es posarà en marxa un nou paquet de mesures, com la creació del Segell de Qualitat Lingüístic, que permetrà a les empreses que obtinguen aquesta marca de qualitat, tindre l´administració valenciana al seu costat amb una sèrie de mesures positives. Aquelles empreses que més utilitzen el valencià, que més aposten pel valencià, més avantatges tindran. I això es materialitzarà també en una sèrie d´elements perfectament avaluables en els processos interns i externs de les empreses. En els pròxims Pressupostos Generals de la Generalitat Valenciana s´inclourà un paquet annex de mesures amb bonificacions fiscals perquè els empresaris i professionals puguen acollir-se a elles.