Es tracta de una jornada conmemorativa per a reconèixer el valor i la importància del valencià, així com per a promoure l'ensenyament en valencià a les escoles.

Per a celebrar aquesta cita, la localitat ha preparat un programa d'actes molt divers i festius, que començarà a les 16:00 hores i que s'allargarà durant gran part de la vesprada, fins a les 19:30 hores.

La jornada començarà a les 16:00 hores amb l'aplec dels pobles participants en el punt de trobada, que estarà davant de l'escenari del parc Beat Ferreres. A continuació, es donarà inici a una cercavila que començarà en aquest mateix punt de trobada i que comptarà amb la partiicpació de les xanques del CEIP Isabel la Catòlica, l'Agrupació Musical Santa Cecília i la seua coral de xiquets i xiquetes, l'Agrupació de l'Escola Musical La Nova, la Colla de dolçainers i percussió «La Morralla», la Bnada de Tambors i Cornetes, la Muixeranga de la Vall d'Albaida, Gegants i Cabets d'Ontinyent, la Colla de dolçainers i tabaletes «El Regall» d'Ontinyent i les xanques de l'IES l'Estació.

Tots aquests grups participaran de forma totalment altruista, per fer el goig dels assistents al llarg de tota la jornada.

Uns minuts abans de les 17:00 hores, tindrà lloc la benvinguda oficial dels col·legis participants, una salutació a tots els assistents i la reproducció de la cançó de la Trobada d'Escoles en Valencià 2019, que correrà a càrrec dels xiquets i xiquetes de tots els col·legis que hi participen.

A les 17:00 hores es donarà inici als tallers que han preparat l'Olleria i els centres participants, junt a les demostracions i exposicions, que pretenen fer el goig dels més menuts, a més d'aconseguir un ambient lúdic i festiu.

Durant dues hores es reproduiran totes aquestes activitats, entre les que hi destaquen lectures de contacontes en la Biblioteca Municipal o actuacions de diferents gurps musicals que canten en valencià, com és el cas de Ramonets, que actuarà de 17:00 hores a 18:00 hores; Canta Canalla, que ho farà de 18:30 hores a 19:30 hores; i La Fúmiga, que tancarà l'espectacle amb una sessió de 20:00 hores a 21:00 hores.

Abans de tot açò, a les 19:00 hores es tancaran els tallers i acabaran les demostracions i exposicions programades.

A les 19:30 hores s'espera l'acomiadament i la cloenda de la XXXII edició de les Trobades d'Escoles en Valencià de la Vall d'Albaida.