La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport ha preparat un assortiment de propostes lúdiques en valencià per a gaudir en família durant este temps de confinament a casa per tal de fer front a la pandèmia de Covid-19.

Per tal de tirar avant la proposta, s'ha reactivat el portal de «Sempre Teua. La teua llengua» (http://sempreteua.gva.es/va/sempreteuaacasa) amb el canal de videopropostes #SempreTeuaACasa.

«Ja fa unes setmanes que estem en confinament i és important compartir amb els nostres fills i filles moments lúdics. Per això hem llançat este nou canal ple d'activitats per a totes les edats que esperem que siga profitós per a totes les personetes que fa temps que no poden jugar amb els amics», explica Rubén Trenzano, director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme.

Així, amb l'objectiu d'entretindre la societat de manera educativa i lúdica en valencià, un conjunt de youtubers han preparat vídeos explicant idees d'activitats dinàmiques que es poden practicar a casa amb materials quotidians.

#SempreTeuaACasa ja suma més de 30 videopropostes per a dur a terme a casa des de que es va obrir este canal durant les recents vacances de Pasqua.

Més de 30 propostes variades

En #SempreTeuaACasa els més menuts de la casa podran descobrir com construir titelles amb el marionetista Edu Borja, aprendre a dibuixar i pintar amb l'artista Amparo Saera o jugar amb materials reciclats amb el youtuber Aitor Muñoz.

Per als que són un poc més majors, en cas que els agrade escriure i el món dels llibres, podran compondre un rap amb Alfons Pérez, escriure poemes amb Santi López o reflexionar sobre les noves formes de lectura que oferix la tecnologia amb Aina Monferrer.

D'altra banda, els xiquets i xiquetes que tinguen vocació per l'espectacle i el món de la interpretació trobaran al seu abast els vídeos sobre teatre i música de Nina Baifer o els de dansa tradicional valenciana a càrrec de Laura Cuber.

Per als amants dels videojocs, Susana Pérez explica els valors educatius que hi ha darrere del popular joc «Minecraft» i els beneficis psicosocials de jugar-hi. Per últim, l'economista Joanra Sanchis introduïx els joves en conceptes d'economia domèstica que els seran molt útils per al seu dia a dia.

Altres propostes són el taller de dibuix i pintura de la llicenciada en Belles Arts i il·lustradora Amparo Saera, que està fent vídeos des que començà el confinament en els quals explica als xiquets i xiquetes tècniques pràctiques per a pintar i dibuixar; o la idea d'Aitor Muñoz, del canal Llet i Vi, en què explica com fer xapes de bàsquet.

Receptes de cuina

A més, les passades festes de Setmana Santa i Pasqua, el canal no va oblidar els dolços imprescindibles valencians d'eixes dates. Des del forn Terra de Pa mostraren el procés d'elaboració d'una mona de Pasqua i explicaren els passos a seguir per a fer les nostres mones a casa, des dels ingredients necessaris fins el moment de traure-les del forn acabades de coure.

El portal de vídeos també compta amb la proposta de Natàlia, una jove aficionada a la cuina, que ens ensenya a preparar la monjàvena, també coneguda com a almoixàvena o monjavina, un dolç tradicional de canella típic de les comarques de la Costera i la Vall d'Albaida. Una recepta senzilla per a gaudir en família. Tanmateix, el canal «Cuinem amb José» va mostrar com fer panades de Pasqua vila-realenques.

Tots els vídeos estan disponibles amb l'etiqueta #SempreTeuaACasa en la plataforma Youtube, en què quedaran allotjats per a lliure consulta dins dels canals respectius dels autors.

Molts dels creadors i creadores que han accedit a participar en #SempreTeuaACasa estan vinculats a la revista digital «Valentubers», creada en 2019 per la periodista Rosella Espinós, que ha esdevingut un punt de trobada per a les persones que fan vídeos en valencià i un altaveu per a organitzar accions com a col·lectiu.