La Conselleria d'Educació posa a l'abast les 10 unitats didàctiques que conformen la nova matèria de coneixement Cultura Digital, com a matèria optativa en l'etapa de l'ESO, que els centres educatius valencians ja podran impartir el pròxim curs 2020-2021 en anglés.

La nova matèria es podrà oferir en qualsevol dels quatre cursos de Secundària i s'oferirà en l'espai lectiu de projecte interdisciplinari dins del bloc d'optatives de lliure configuració autonòmica. La càrrega horària serà de dues hores setmanals de 1r a 3r d'ESO, i de tres hores en 4t.

Segons el conseller Vicent Marzà, «és important impulsar esta innovadora matèria de coneixement, única a l'Estat» ja que l'alumnat «ha de tindre al seu abast eines educatives per a prendre'n consciència, traure'n partit i també per a estar alerta d'alguns dels perills vinculats a aquesta manera de relacionar-nos».

A més, la directora general d'Innovació Educativa i Ordenació, Margarida Castellano afegix que, «en un món en què cal apropiar-se de la tecnologia per a compartir i per a aprendre, com s'ha demostrat durant els mesos que hem estat confinats, cap altre projecte interdisciplinari ens sembla més escaient que un que estiga relacionat amb continguts de cultura digital».

Així, el propòsit de Cultura Digital és fomentar l'autonomia, formar ciutadania crítica a l'hora de navegar en entorns digitals i generar al mateix temps un ús segur i responsable de les xarxes. Tanmateix, és una matèria en què es pretén donar especial incidència a la formació de l'alumnat per a la prevenció del ciberassetjament i el coneixement d'estratègies de seguretat, apunten des de la conselleria.

Davant de la gran proliferació de continguts en anglés en els entorns digitals, la nova assignatura s'impartirà en este idioma amb l'objectiu d'augmentar el contacte amb la llengua per part de l'alumnat d'una manera naturalitzada. Per tant, Cultura Digital la podrà impartir tant el professorat de l'especialitat d'Anglés dels instituts valencians com els i les docents de matèries afins, com ara Tecnologia o Informàtica, i el professorat d'altres llengües que tinguen almenys el certificat de B2 d'anglés.

Deu unitats didàctiques

El temari de Cultura Digital s'ha organitzat en 10 unitats didàctiques que tenen diverses sessions graduades, que van des de 1r d'ESO fins a 4t, per tal que el professorat puga fer una tria d'aquells continguts escaients per al nivell i perfil de l'alumnat.

Les unitats didàctiques ja estan disponibles en el «Rebost Digital» (https://www.rebostdigital.gva.es/cultura-digital/); i les temàtiques que s'aborden són: «La vida amb internet»; «Identitat personal: quina és la meua autoimatge en les xarxes?»; «Emocions connectades: què és un amic en Internet?»; «La lectura en la xarxa: tècniques de cerca i lectura digital»; «Les 'fake news': webs verificadors i contrast de dades»; «Mitjans i narratives transmèdia: som persones més creatives?»; «El treball en un món digital: habilitats digitals del segle XXI; Les diferències socials: discursos d'odi i malestar digital»; «Tecnologia per a la sostenibilitat: tractar l'emergència climàtica amb eines digitals», i «Alfabetització visual i informacional».

Per a l'alumnat de 4t d'ESO, es proposa elaborar un projecte final al voltant de la pregunta: «I jo què puc fer per a millorar la societat?», un projecte d'emprenedoria social en format cooperatiu que empra, entre altres, metodologia d'actualitat com el «design thinking».

Curs per al professorat

El Cefire (Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius) de Plurilingüisme ha dissenyat un curs en línia de 20 hores de formació dirigit al professorat interessat a impartir la matèria. El curs, que tindrà lloc entre el 9 i el 30 del setembre pròxim, l'impartiran alguns dels especialistes que han elaborat les 10 unitats didàctiques, com ara Michael Artiles, Miquel Ramos i Jordi Jubany, i estarà coordinat per Neus Sánchez i Maria José Martínez.

El curs «Cultura Digital: introducció i aplicació a l'aula» oferix un total de 60 places i la inscripció estarà oberta des de hui mateix fins al 2 de setembre.