La Conselleria d'Educació ha convocat les beques de menjador escolar als centres educatius públics i concertats per al curs escolar 2020-21. El termini per a presentar les sol·licituds finalitza el 29 de juliol. Estes ajudes permeten sufragar durant el total o una part del cost del servei de menjador escolar que paguen les famílies per l'alumnat escolaritzat en centres educatius sostinguts amb fons públics.

Per al pròxim curs, Educació destina un total de 73.425.000 euros per a estes ajudes, la qual cosa suposa un augment de vora un milió d'euros respecte al curs anterior. L'alumnat beneficiari percebrà fins a 4,25 euros diaris en el cas que curse Educació Infantil, Educació Primària i ESO; fins a 5,44 euros, si està matriculat en l'Educació Especial; i fins a 12,25 euros, per a xiquets i xiquetes d'escoles llar.

Podrà sol·licitar les ajudes l'alumnat escolaritzat en nivells de segon cicle d'Educació Infantil, Educació Primària, ESO, Educació Especial o en el tercer nivell d'Educació Infantil de primer cicle (dels CEIP que participen en el programa d'incorporació del nivell educatiu de 2 a 3 anys).

Consultar i confirmar les dades

Per segon any, les famílies que tenen accés al «Web Família», i que ja van demanar les beques de menjador el curs passat, tindran un esborrany sol·licitud d'ajuda per a descarregar en esta aplicació informàtica, en el qual estaran pregravades les dades que té l'administració. Si les famílies estan d'acord amb eixa informació, hauran d'imprimir, signar i presentar l'esborrany en el centre on estaran matriculades durant el curs 2020-21, sense necessitat de presentar-hi la documentació.

No obstant, les famílies que no siguen usuàries del «Web Família», que van rebre la beca el curs anterior i que mantenen les mateixes condicions, només hauran de confirmar un esborrany de sol·licitud que podran aconseguir en este cas al centre on estiguen escolaritzats els seus fills i filles. D'esta manera, tan sols s'haurà de confirmar l'esborrany de sol·licitud.

L'alumnat que no va sol·licitar la beca l'any passat haurà de presentar tant la sol·licitud com la documentació acreditativa que es requerisca al centre en el qual vaja a estudiar, abans finalització del període de matrícula si continua en el mateix centre, o bé durant el període de formalització de matrícula en el cas que canvie de centre educatiu.

La resolució establix que el llindar màxim de renda per a poder sol·licitar les ajudes, per a una família de quatre membres és de 38.831 euros anuals, tenint en compte la renda de 2019. Així mateix, es fixa la baremació aplicable en funció de la renda familiar anual disponible «per capita», que va des dels 20 punts per a una renda d'un màxim de 393 euros fins a un punt per a una renda «per capita» de més de 7.467 euros.

També es valoraran les circumstàncies sociofamiliars especials de l'alumnat, per la qual cosa es concediran fins a un total de dos punts per ser alumnat de centres d'acció educativa singular (CAES); per la situació de desocupació del pare , mare o tutors; per ser persona refugiada; fill o filla de família monoparental i família nombrosa; per diversitat funcional d'algun membre de la família igual o superior al 33 %; perquè el pare, mare o tutors té o tenen la condició de persona toxicòmana, alcohòlica o reclusa, i per ser orfe absolut.

Es considerarà beneficiari directe de l'ajuda i, per tant, rebrà l'import màxim l'alumnat de la renda valenciana d'inclusió, així com l'alumnat de qualsevol nivell que haja sigut escolaritzat obligatòriament en un centre d'un municipi diferent del de la seua residència perquè no n'hi ha en esta oferta educativa.

També ho serà l'alumnat escolaritzat en centres específics d'Educació Especial o en aules específiques d'Educació Especial en centres ordinaris , així com els que es troben en situació d'acollida familiar o residencial, de la mateixa manera que els fills o filles de famílies acollidores, o de víctimes de violència masclista o terrorisme.

Augment del pressupost

En els últims anys, el pressupost per a les beques de menjador ha augmentat de manera progressiva des del curs 2015-16, en què el pressupost estava fixat en 52 milions d'euros; i, des del curs 2018-19 s'han superat en totes les convocatòries els 70 milions d'euros assignats per a estes beques.

Així, durant estos anys, l'augment d'alumnat amb beca s'ha incrementat dels 95.000 de 2015-2016 als 140.942 xiquets i xiquetes beneficiaris del curs que acaba de finalitzar.

A l'inici del curs que ara ha finalitzat Educació de la Generalitat havia estimat una xifra de 139.000 beneficiaris de la beca de menjador i el resultat final ha estat superior, de un total de 140.942 alumnes becats.

Per comarques, a les d'Alacant s'han comptabilitzat 52.167 beneficiaris, a les comarques de Castelló hi ha hagut 15.235 beneficiaris i a les comarques de València un total ded 73.540 alumnes van tindre sufragat el servei de menjador.

Tota la informació sobre les beques de menjador està disponible en l'espai web habilitat per la Conselleria d'Educació (www.ceice.gva.es/va/web/centros-docentes/comedor/transporte; i el document de la convocatòria d'estes beques s'ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat ( http://www.dogv.gva.es/datos/2020/07/03/pdf/2020_5089.pdf).