Ha faltat Enric Tàrrega, personatge imprescindible per a entendre el valencianisme cívic, cultural i polític des de finals dels anys seixanta del segle passat. Tàrrega és una d'eixes figures poc conegudes pel gran públic, però presents en tots els moviments del valencianisme d'esquerres. Una font insubstituïble, a la fi, en qualsevol intent d'una història de la València tardofranquista i de la Transició.

Tàrrega (València, 1936) ha mort a causa d'un càncer. Va participar en la fundació del sindicat Comissions Obreres a València a finals delas anys 60, una etapa on també es va implicar en les primeres passes del Partit Socialista Valencià (PSV), embrió del posterior PSPV. Tàrrega va ser dels crítics amb la fusió posterior amb el PSOE, que donaria peu a l'actual PSPV-PSOE.

El valencianista va ser també figura cabdal en l'evolució de la Societat Coral El Micalet, de la qual ha estat un referent durant dècades. Tenia el premi Miquelet d'Honor i també el Vicent Ventura de la Universitat de València. En 2010 va publicar el llibre de converses "L'amant de la ciutat somniada".

Diverses organitzacions han expressat aquest matí el seu condol. Intersindical Valenciana ha destacat a Tàrrega com a "una persona compromesa amb la classe treballadora, la lluita per les llibertats nacionals i socials del País Valencià i la nostra llengua i cultura". Un "lluitador contra la dictadura, impulsor dels aplecs i de la Marxa al Puig i membre de diverses organitzacions socials i polítiques".

"Enric fou soci fundador d'ACPV, i durant els 49 anys de vida de la nostra entitat sempre ens acompanyà amb el seu entusiasme i el seu sentit de l'humor. Va participar en una llarga llista d'iniciatives i campanyes, i era sempre present en tots els actes i convocatòries", ha assenyalat Acció Cultural del País Valencià en un comunicat. L'entitat ha anunciat un acte d'homenatge i de divulgació de la seua figura.