Educació de la Generalitat obrirà al setembre les inscripcions de les jornades a Elx i València de la primera escola de tardor Carme Miquel, que arrancarà a Castelló el pròxim divendres 11 de setembre amb un diàleg entre el pedagog italià Francesco Tonucci i l'experta en intel·ligència emocional Mar Romera amb el títol La tornada a les aules: una oportunitat per a la transformació educativa.

La Conselleria ha triplicat l'aforament de les jornades a Castelló, i l'ha ampliat de 70 a 220 persones, després que s'hagen rebut més d'un miler de sol·licituds d'inscripció en pocs dies. Les mesures de seguretat davant de la COVID-19 impedeixen augmentar més la capacitat de l'esdeveniment.

Malgrat les dificultats, la possibilitat de desenvolupar la trobada en dues seus pròximes que es troben a cinc minuts a peu, el Menador Espai Cultural i el teatre Principal, ha permés ampliar les places fins a les 220 persones i duplicar els tallers, així com oferir-ne un parell més.

No obstant això, el diàleg entre Tonucci i Romera, així com tota la resta de les ponències i debats de les jornades, es retransmetran en directe per internet (http://canal.gva.es/). Igualment, els tallers també s'enregistraran i es quedaran com a càpsules formatives a la disposició del professorat.

Segons el conseller Vicent Marzà: «A principi d'any vam començar a treballar en el projecte d'incentivar de nou les escoles d'estiu per a professorat, que van sorgir fa dècades durant els moviments de renovació pedagògica valencians i teníem molt clar que tindria el nom de Carme Miquel, mestra i pedagoga referent de l'educació valenciana», i hi ha afegit: «Donada la situació provocada aquests mesos per la COVID-19, s'ha fet impossible organitzar l'escola d'estiu, però no hem defallit i la primera edició serà una escola de tardor que es farà en tres punts del nostre territori i que hem organitzat amb molta il·lusió per al nostre professorat».

Aquesta primera escola de tardor Carme Miquel, que naix en el 45 aniversari de la primera escola d'estiu valenciana, impulsada pel Moviment de Renovació Pedagògica del País Valencià (MRP-PV), se celebrarà a Castelló l'11 i 12 de setembre; a Elx, el 16 i 17 d'octubre, i a València, el 13 i 14 de novembre amb el lema Repensar per transformar.

La directora general d'Innovació Educativa i Ordenació, Margarida Castellano, ha subratllat que «estem en un moment clau, com també ho era 1975, per a repensar l'educació per tal que done respostes als reptes de futur que ha d'afrontar el nostre sistema educatiu».

Les jornades a Elx i València oferiran 120 places d'inici cadascuna, però ja s'està treballant, sempre d'acord amb les mesures de protecció sanitària, en l'ampliació de tallers i de l'aforament de les xarrades marc, que en la capital del Baix Vinalopó es faran a la sala d'actes del CEU San Pablo i al cap i casal, al refectori del Centre del Carme Cultura Contemporània.

La inscripció en aquestes dues jornades s'obrirà al setembre i es farà a través del portal dels CEFIRE (http : // cefire. edu. gva. es/) . En els dos casos, igual com en la trobada de Castelló, totes les ponències i debats es retransmetran en directe per internet i els tallers seran enregistrats.

El programa de la trobada a Castelló, juntament amb el diàleg entre Francesco Tonucci i Romera, inclou la ponència Innovar per transformar, a càrrec de Xavier Aragay, líder del Reimagine Education Lab i un dels referents estatals dels processos d'innovació i transformació profunds de l'educació i l'aprenentatge.

També s'organitzaran mitja dotzena de tallers pràctics coordinats pels MRP de les comarques de Castelló sobre temes com ara la prevenció de l'assetjament escolar, la coeducació i la creativitat. Els dos dies de l'escola de tardor a Castelló es tancaran amb una aula debat sobre les expectatives de l'alumnat per al curs 2020-2021 en la qual intervindran representants de les comunitats educatives d'escoles, instituts i centres de formació de persones adultes de Castelló, Benassal i la Vall d'Uixó.

A la capital del Baix Vinalopó les jornades arrancaran el 16 d'octubre a la sala d'actes del CEU San Pablo amb un diàleg de tres directors i directores d'institut amb l'holandés Rob Houben, director de l'Agora School de Roermond, als Països Baixos. Les àgores d'Holanda i Bèlgica són un moviment d'escoles públiques que impulsen l'aprenentatge dirigit per l'alumnat, on es construeix el coneixement a partir dels centres d'interés dels i les escolars.

El dissabte 17 continuarà la trobada al complex cultural del Convent de Sant Josep amb sis tallers sobre la Festa d'Elx, la poesia i l'art, el joc i el teatre com a vehicle comunicatiu.

A València, al Centre del Carme

El Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) acollirà l'última de les trobades de formació a València, que començarà amb un diàleg amb Francesc Orella, l'actor que dona vida al professor de Filosofia protagonista de la popular sèrie de televisió Merlí, que ha canviat la mirada cap a l'ensenyament de les generacions més joves. Orella estarà acompanyat per l'assessor de Filosofia de la sèrie i professor de la Universitat de Barcelona, Nemrod Carrasco.

Les jornades de València compten amb sis tallers sobre jocs musicals, xarxes contra la intolerància, el joc com a espai d'intercanvi, teatre de la llum i pedagogia Freinet, així com un taller adreçat a equips directius de lideratge per a transformar les escoles. Una taula debat amb professorat, coordinada per Jaume i Àngels Martínez Bonafé, dels MRP, tancarà l'escola de tardor.

Tota aquesta formació estarà acompanyada per l'exposició sobre el 45 aniversari de les Escoles d'Estiu del País Valencià, que organitzen els MRP des de 1976. L'any 1975 es va haver d'ajornar a la tardor perquè no va arribar a temps el vistiplau de la Delegació de Govern de la dictadura.