ÚS DEL VALENCIÀ

El CVC promociona l’accesibilitat als arxius musicals de tradició oral

L’entitat programa una taula redona el 5 de novembre sobre l’obra inclosa en la Fonoteca de Materials

Un grup de música popular en Castelló.

Un grup de música popular en Castelló. / ED

Esteban Fernández

La recuperació social del valencià l’associem de manera instintiva a la comunicació oral i escrita. I solem pensar que en l’àmbit artístic és més fàcil per aconseguir-ho a pesar de les dificultats relacionades amb la fragilitat de les indústries culturals nostres.

Però hi ha problemes més subtils: els que tenen a veure amb la tradició. No creixem del no res, sinó a partir d’arrels poc o gens observables a simple vista. Això passa amb nosaltres i a tot arreu.

Per exemple, en la música. Coneixem modes i ritmes llatins o anglosaxons de tota classe, formen part de la nostra formació cultural des de la infància. Els mitjans de difusió en van plens. Però no sabem la tradició pròpia ni bevem d’ella. En el millor dels casos ho fem de manera epidèrmica, que és la millor manera de no conéixer-la gens. Som uns bàrbars a casa nostra.

Per això el Consell Valencià de Cultura vol ensenyar tot el que s’ha fet des de fa molts anys fins hui en este camp a partir de la gran obra inclosa en la Fonoteca de Materials. I al mateix temps subratllar la importància d’aconseguir un accés fàcil a estos materials. Ho farà el 5 de novembre, a les 12 hores, amb una taula redona oberta al públic amb Jordi Reig, Jorge García, Ximo Sanz, Josemi Sánchez i Vicent Torrent. Estarà disponible en la web del CVC, https://cvc.gva.es/.

Quant als ponents, Jorge García García, és cap del servei de Documentació en la direcció adjunta de Música i Cultura Popular de l’IVC. A més és responsable de les iniciatives de recuperació del patrimoni documental en l’àmbit de la música, entre les quals de la Fonoteca de Materials a partir de l’any 2000.

Jordi Reig i Bravo és etnomusicòleg, gestor de la Fonoteca de Materials de la Generalitat Valenciana des de l’any 2008. També hi serà Ximo Sanz Caffarena, músic compositor i multiinstrumentista, que és responsable i agent de la digitalització dels arxius sonors dels Tallers de Música Popular. Finalment, la taula comptarà també amb Josemi Sánchez Velasco, músic, mestre dolçainer, expert en música tradicional.

Tracking Pixel Contents