Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

espai obert

L'EXERCICi cívic de la memòria

Demà diumenge, molts xativins i xativines ens congregarem al voltant de l'Aixopluc, l'escultura de Miquel Mollà que simbolitza el monument aixecat a Xàtiva en honor i memòria de les víctimes del bombardeig de l'estació. Deia Germà Ramírez, en un article publicat a Levante-EMV el 16 de febrer de 2014, que «l'exercici cívic de viure coneixent el nostre passat honora a qui el practica i condemna a qui l'ignora». Eixa dimensió cívica afegeix valor a la commemoració que organitza Republicans de Xàtiva. La reunió de ciutadans i ciutadanes en torn a un monument erigit com homenatge a les víctimes i com a rebuig de la barbàrie és una oportunitat per interioritzar els valors de la pau, la llibertat, la justícia i la democràcia.

La de diumenge no serà una commemoració més. Hi ha un fet que la fa diferent i que m'agradaria valorar. Demà serà la primera vegada en què el govern municipal estiga present als actes després de 20 anys. És aquesta una mostra més del nou temps que es va obrir a la ciutat com a conseqüència del canvi polític. Un nou temps que propicia la recuperació de la memòria, però que també comporta l'adveniment de la normalitat cívica i democràtica. Demà estarem front a l'estació perquè sota les bombes hi moriren homes i dones de Xàtiva. Bones gents que es deixaren la pell per llegar-nos la ciutat que ara tenim que treure avant. Hi havia militars, però també hi havia civils, homes, dones i xiquets que res no pagaven amb aquella massacre. És un fet absolutament normal que un poble vulga recordar i honorar els seus morts.

Vivim moments de canvi i no ho tenim gens fàcil. L'Ajuntament s'enfronta a una situació econòmica difícil, amb les arques municipals exhaustes pel deute creat per persones que ara apareixen diàriament als mitjans de comunicació vinculades a casos de corrupció. Xàtiva va alçar el cap després del bombardeig del 39. Prenguem, doncs, l'exemple dels nostres avantpassats per trobar el camí i la força suficient. Fem-ho des de la humilitat, l'honestedat, el treball, la participació, el respecte als demés i la gestió rigorosa i responsable. Retornem la normalitat a la vida pública, tal com passarà demà.

Tots els esforços per no oblidar el que va passar. Ara, després de tants anys, els homes i dones que componem l'equip de govern a l'Ajuntament de Xàtiva estarem orgullosos d'assistir i participar en la commemoració, com no pot ser d'altra manera en una societat que vol ser madura, avançada i democràtica. Aquell 12 de febrer de 1939, 50 dies abans d'acabar la Guerra Civil Espanyola, els avions feixistes descarregaren 20 bombes sobre l'estació de Xàtiva, sembrant la devastació sobre la instal·lació ferroviària i els edificis dels voltants. S'estima que hi hagueren 145 morts i 231 ferits. Avui dia, el nombre de publicacions dedicades a l'estudi d'aquell passatge històric han augmentat significativament. Són un mitjà per conéixer la nostra història que ha d'estar a l'abast de tota la ciutadania. Ací rau la importància dels actes que s'han organitzat al voltant de la commemoració del bombardeig. És evident que un llibre no pot aturar una bomba de 250 kg, però tal vegada eixe mateix llibre puga evitar que el seu lector acabe sent pilot de guerra.

Compartir el artículo

stats