Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Espai obert

SINÈRGIES

Segons el Diccionari Valencià de la GVA, Sinèrgia és: «Cooperació, suma o associació de diferents causes, òrgans, moviments, actes... per a fer una funció concreta, de manera que el seu efecte és superior a la suma dels efectes individuals». He volgut començar amb la definició normativa per tal que tothom entenga que és una sinèrgia. Hui per hui, és una de les ferramentes de canvi social més potents a les que tenim accés, però les sinèrgies també poden esdevenir rèmores si perdem de vista l'objectiu del bé comú.

Vist açò vull felicitar a l'agrupament escolta Jamboree pel seu interès en sumar esforços i ser part del canvi social a Xàtiva. Els actuals responsables de l'agrupament han fet partíceps els veïns i veïnes del Raval, així com a un col·laborador necessari, l'ajuntament de la ciutat, el de totes, en la necessària adequació del jardí de Sariers, un projecte que han promogut els escoltes i que no ha trobat la sinèrgia municipal, més bé una rèmora.

A la nostra ciutat s'ha produït un canvi de sigles al seu Govern, però en casos concrets no veiem canvi de formes, seguim veient augment de subvencions, cessions gratuïtes sense sentit o manifestacions histèriques demanant accions exprés sense cap fonament, allò que hem patit durant 20 anys. Estem en un temps de canvi, un temps de sumar, on el treball en conjunt de societat i administració superarà els problemes financers de la Casa de la ciutat, on les propostes del moviment veïnal requereix de la col·laboració necessària de l'ajuntament però sense esperar res a canvi. Són sinèrgies que faciliten l'augment de l'activitat social a Xàtiva i amb les que es recuperen espais que s'havien abandonat per comoditat, perquè ens deixàvem dur.

A l'escoltisme tenim un mantra que ens facilitat veure les coses amb la perspectiva del conjunt, «Quan te'n vages deixa les coses millor de com les has trobat», per tant, si fugim de l'individualisme i ens parem a pensar en el conjunt, no deixarem els excrements de la nostra mascota al carrer, no trencarem el mobiliari urbà, llançarem les deixalles dins del contenidor i en canvi facilitarem espais per fer que l'escletxa que separa les persones amb menys recursos vaja essent més menuda cada dia. En definitiva obtindrem un benefici comú i no privat com fins ara.

Aprendre. I finalment, com ho fem? Ara mateix cal reeducar l'administració i la societat, entendre que les propostes de la societat civil no se les ha d'apropiar el regidor o regidora de torn i per tant a l'administració li demanarem que siga facilitadora, col·laboradora i res més. I els veïns i veïnes de Xàtiva, haurem de desaprendre les formes de despatx que duguem més de 20 anys fent servir i haurem d'aprendre de noves, aquelles que ens duguen a participar conjuntament per millorar la vida a la nostra ciutat.

Compartir el artículo

stats